Dostupni linkovi

Velike štete, ako se promaši lipanj


Vesna Pusić na skupu aktivista za ljudska prava, 6. travnja 2011
Vesna Pusić na skupu aktivista za ljudska prava, 6. travnja 2011
Nevladine organizacije za ljudska prava predstavile su deset svojih zahtjeva za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i ljudska prava u pregovorima o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

“Jedina ozbiljna prepreka u hrvatskim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji je poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava, a ako ih ne zatvorimo u lipnju, razlozi će biti dijelom tehnički, a možda većim dijelom politički”
, kazala je oporbena predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić na skupu
"Malo je vjerojatno da će bilo koja komisija, a naročito Europsko vijeće zatvarati pregovore s bilo kojom vladom mjesec dana prije izbora", ustvrdila je Vesna Pusić.
aktivista za ljudska prava.

“Moje je duboko uvjerenje da – ako mi pregovore ne zatvorimo u lipnju – pregovore nećemo zatvoriti u jesen. Jer, malo je vjerojatno da će bilo koja komisija, a naročito Europsko vijeće zatvarati pregovore s bilo kojom vladom mjesec dana prije izbora. To za nas znači de facto – u tom slučaju – da mi nećemo zatvoriti pregovore do ovog vremena sljedeće godine. Znači, do jeseni sljedeće godine nećemo potpisati pristupni ugovor, a onda ide ratifikacija”
, kaže Pusić.

To znači da je Hrvatska u takvom scenariju izgubila dvije milijarde eura koje joj u 2012. stoje na raspolaganju iz europskih fondova, a za tu godinu izgubljen je i poboljšani kreditni rejting koji će sa završetkom pregovora nužno porasti, a on je bitan za svakog poduzetnika.

Deset prioritetnih zahtjeva

Gospođa Pusić kazala je kako je prošlo vrijeme akcijskih planova, nego treba pokazati konkretne rezultate. Ona je sugerirala i kako konkretno zadovoljiti zahtjev za depolitizacijom policije i zahtjev za zastupljenošću manjina u državnoj službi, podsjetivši da upravo treba popuniti 66 radnih mjesta u posebnom odjelu policije za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Skup o zahtjevima ljudskopravaša oko zatvaranja poglavlja 23, Zagreb 6. travnja .2011
“Treba u skladu sa zahtjevima radnog mjesta postaviti najviše kriterije, transparentno voditi postupak, i od 66 ljudi koje treba zaposliti – zaposliti 6 ili 7 Srba. To je po mom mišljenju jedan ravni, čisti stav, bez fige u džepu”, navela je Pusić.

Sandra Benčić iz Kuće ljudskih prava predstavila je deset prioritetnih zahtjeva mreže od 13 nevladinih udruga za ljudska prava koje bi trebalo ispuniti za zatvaranje ovog važnog poglavlja u pregovorima.

Traži se objava svih dokumenata o zaključenim pregovaračkim poglavljima, izmjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, ukidanje Zakona o golf igralištima, ukidanje zabrane demonstracija na zagrebačkom Markovom trgu, na kojem su smješteni Vlada i Sabor, izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa, izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, učinkovitije procesuiranje ratnih zločina i učinkovitija zaštita manjina.

“Tražimo uspostavljanje učinkovitog, neovisnog, internog – dakle hrvatskog – mehanizma nadzora reforme pravosuđa da u sljedeće tri godine prate kako se ove srednjeročne i dugoročne obaveze koje tražimo da Vlada preuzme doista ispunjavaju, i je li process postavljenih reformi zaista ireverzibilan, odnosno hoće li se postavljeni standard ii kvaliteta i održati”
, prenijela je Benčić.

Osim toga, zatražene su izmjene Kaznenog zakona koje će kaznena djela motivirana mržnjom, napade na branitelje ljudskih prava, zviždače i novinare tretirati kao kvalificirane oblike tih kaznenih djela, traži se dekriminaliziranje klevete te kriminaliziranje cenzure u medijima.

Vesna Pusić skrenula je pozornost da zabrana okupljanja na Markovom trgu i Zakon o golf igralištima jesu loši propisi koje treba ukinuti, ali da to nema nikakve veze sa poglavljem 23, niti sa pregovorima o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.
XS
SM
MD
LG