Dostupni linkovi

Kosor: Procesi koje smo pokrenuli su nepovratni


Predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor s veleposlanicima država EU, Zagreb, 13. svibnja 2011
Predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor s veleposlanicima država EU, Zagreb, 13. svibnja 2011
I dok se opozicija u Saboru ljutila što se njih ništa ne pita i oni ništa ne znaju, premijerka Jadranka Kosor predstavila je veleposlanicima zemalja Europske unije u Hrvatskoj zaključna izvješća o poglavlju 8 – Tržišno natjecanje i za Hrvatsku izuzetno značajnom i zahtjevnom poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Ona je zadovoljna izvješćem i hrvatskom europskom perspektivom.

“Mi nastavljamo dalje. Procesi koje smo pokrenuli su nepovratni, i mi ćemo i dalje raditi. Mi smatramo da je kraj lipnja realan za završetak pregovora, s obzirom na količnu posla kojeg smo obavili”
, kazala je Kosor.

Analitičari – neki od njih i sa različitom argumentacijom – dijele njezin pozitivan dojam.

“Visoko je vjerojatno da će ovo izvješće biti dobro primljeno, i visoko je vjerojatno da bi pregovori Hrvatske i Europske unije mogli završiti krajem lipnja. To još nije sigurno, ali je visoko vjerojatno”
, ocjenjuje za RSE bivši dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova i vanjskopolitički analitičar Mate Granić.

Prijem po političkim kriterijima


Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za naš radio upozorava da se dogodilo nešto neobično, naime da su se eurokrati – nakon velikog pada potpore hrvatskom ulasku u Europsku uniju nakon prvostupanjskih presuda Gotovini i Markaču – preko noći preokrenuli i sada su odlučni po svaku cijenu primiti Hrvatsku u Europsku uniju, neovisno o tome što Hrvatska radi.

Žarko Puhovski
“Dogodilo se ono o čemu sam više puta govorio – da Hrvatska ima pred sobom dvije neugodne varijante: varijanta A – da ispuni uvjete i ne bude primljena, i varijanta B, koja je sada puno vjerojatnija, a neni se također čini jako lošom – da ne ispuni uvjete, a bude primljena jer nitko u Europskoj uniji ne može reskirati da hrvatski referendum o ulasku u EU bude negativan! A bio bi negativan ako se pregovori ne završe u lipnju, jer bi to praktički značilo odustajanje od daljeg proširenja Europske unije. I zato će Hrvatska – kao prije toga Rumunjska i Bugarska, kao nekad davno Grčka – biti primljena po političkim kriterijima, neovisno o tome tko što piše u odgovorima na domaće zadaće”, smatra Puhovski.

Politički analitičar Damir Grubiša komentirao je za naš program činjenicu da su pomaci pobrojani u izvješću postignuti tek nakon što su uvršteni u mjerila za ulazak u Europsku uniju, iako se za neke od njih već godinama zalaže stručna javnost i civilna scena.

“Tu se manifestira jedan posebni sindrom da se sve reforme kod nas – na žalost – odvijaju samo na pritisak vanjskih čimbenika, a – na žalost – nema dovoljno reformskog oduševljenja i motivacije u samoj zemlji. I to je najveći problem s kojim se Hrvatska suočava”
, ocjenjue Grubiša.

Hoće li aktualno svojevrsno “zatvaranje” Europe zbog vala migranata iz Sjeverne Afrike negativno utjecati na prijem Hrvatske? Mate Granić priznaje da aktualni procesi ne idu Hrvatskoj na ruku, ali da je Hrvatska predaleko otišla u procesu pregovaranja, pa bi zaustavljanje Hrvatske sigurno dovelo i do poremećaja odnosa unutar Unije.

“A da ne govorim da bi to djelovalo izuzetno negativno i destimulirajuće na cijelu regiju jugoistoka Europe i to bi bio jedan negativan korak Europske unije i prema Hrvatskoj i prema cijelom ovom prostoru”
, zaključuje Granić.
XS
SM
MD
LG