Dostupni linkovi

Hrvatska zatvorila još dva poglavlja za EU


Goran Jandroković i Štefan Fuele u Bruxellesu, 19. travnja 2011
Goran Jandroković i Štefan Fuele u Bruxellesu, 19. travnja 2011
Zatvaranjem dva poglavlja - Poljoprivreda i ruralni razvoj i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata - Hrvatska je u utorak zatvorila 30 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji.

Do kraja pregovora preostaje zatvoriti još pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja.

Poglavlje Ostala pitanja je tehničko i o njemu se ne vode pregovori. U poglavlju Ribarstvo već je sve dogovoreno pa će i ono vrlo brzo biti zatvoreno, a poglavlje o financijama otvara se i zatvara isti dan kada se dobije datum završetka pregovora. Za kraj pregovora ostaju dva najteža poglavlja - Tržišno natjecanje te Pravosuđe i temeljna prava.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je nakon briselskog sastanka izrazio zadovoljstvo što su zatvorena dva vrlo zahtjevna poglavlja.

“Ta dva poglavlja predstavljaju više od 70 posto europskog proračuna, pa je Hrvatska zatvaranjem ovih poglavlja zaista pokazala kompatibilnost sa najsloženijim europskim mehanizmima, i zbog toga smo vrlo zadovoljni”
, ocijenio je Jandroković.

Premijerka Jadranka Kosor je na posebnoj konferenciji za novinare ponovila kako vjeruje u kraj lipnja kao datum završetka pregovora.

„Što se Vlade tiče, mi očekujemo da naš cilj – završetak pregovora do kraja lipnja – bude dohvatljiv. Mi i dalje vjerujemo da je to moguće, i sigurna sam da su ovo sada zadnji metri, a vjerujem da će uskoro doći i vrijeme kada ćemo moći reći da brojimo i zadnje centimetre u pregovorima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju“
, kazala je Kosor.

Napredak će biti nadziran


Zatvaranjem ovih poglavlja Hrvatska dobija pristup ozbiljnim sredstvima iz fondova EU, kazala je premijerka.

Jadranka Kosor u Bruxellesu, studeni 2010
“Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatskoj će poljoprivredi biti na raspolaganju 373 milijuna eura za izravna plaćanja i dodatnih 352 milijuna eura za ruralni razvoj”
, navela je Kosor.

Hrvatskoj je odobrena kvota za šećer od 193 tisuće tona godišnje i kvota za mlijeko od 750 tisuća litara. Također je odobrena posebna 'financijska omotnica' od oko 10 milijuna eura za razminiranje poljoprivrednog zemljišta, dok je za vinarstvo predviđeno desetak milijuna eura.

Kroz poglavlje Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, odnosno kroz strukturne i kohezijske fondove, predviđeno je 2,2 milijarde eura u prve dvije godine članstva.
"Vjerujem da će uskoro doći i vrijeme kada ćemo moći reći da brojimo i zadnje centimetre u pregovorima za ulazak Hrvatske u EU", kazala je premijerka Kosor.


U ovom poglavlju Hrvatska je morala ispuniti sedam teških mjerila koja se odnose na izgradnju administrativnih kapaciteta i uspostavu operativnog okvira za uspješno korištenje tih fondova.

Dodatni kriteriji i postroženi način pregovaranja kakav je imala Hrvatska rezultat su lošeg iskustva što ga je Europska unija imala sa Rumunjskom i Bugarskom. Njima je bio određeni i oficijelni monitoring.

Hrvatska je to izbjegla, ali je povjerenik za proširenje u Europskoj komisji Štefan Fuele najavio u utorak da će Europska komisija nastaviti nadzirati napredak Hrvatske u zatvorenim poglavljima sve do trenutka kada Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, odnosno do završetka ratifikacijskog procesa.
XS
SM
MD
LG