Dostupni linkovi

Ohrabrenja iz Brisela, ali bez datuma završetka pregovora


Jose Manuel Barroso i Jadranka Kosor u Zagrebu, 7. travnja 2011
Jose Manuel Barroso i Jadranka Kosor u Zagrebu, 7. travnja 2011
Pohvale Vladi zbog predanosti reformama, upozorenje da je lipanj kao datum završetka pregovora izazovan i ambiciozan cilj, ali bez konkretnog spominjanja datuma zaključenja hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom – to su glavni naglasci iz izjave predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa u četvrtak, nakon razgovora sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Kao glavne zadaće pred Hrvatskom su i dalje reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i ljudska prava. Imate li plan B, ako se pregovori ipak ne zaključe u lipnju, zanimalo je novinare. “Imamo plan A, a to je da Hrvatska postane 28. članica Europske unije,” odgovorio je Barroso.

“Lipanj kao datum završetka pregovora vrlo je izazovan i ambiciozan cilj, ali – ako ćemo iskreno – ova Vlada si je i prije postavljala vrlo ambiciozne ciljeve. Danas se ne mogu obavezati ni na kakav precizan datum, ali sam došao sa jasnom porukom ohrabrenja. U isto vrijeme moram biti iskren: to jest vrlo zahtjevan i ambiciozan zadatak”
, rekao je Barroso.

“Završetak pristupnih pregovora je praktički na dohvat ruke, vi ste vrlo blizu cilju, ali potrebni su zaključni napori”
, naglasio je Barroso upućujući komplimente Vladi Jadranke Kosor.

“Premijerki Kosor kazao sam kako je prema mom iskustvu
"Ova Vlada od svih najviše posvećena članstvu u Europskoj uniji. Nijedna hrvatska Vlada do sada nije više napravila u reformama na tom putu", ustvrdio je Barroso.
– a na čelu Europske komisije sam više od šest godina – ova Vlada od svih najviše posvećena članstvu u Europskoj uniji. Nijedna hrvatska Vlada do sada nije više napravila u reformama na tom putu. Ali vi znate da je posljednji napor obično i najteži. Ali to se može postići, i sa potrebnim reformama ubrzo ćemo biti obitelj sa 28 članova. A svrha moje posjete je da vas ohrabrim u tim posljednjim zaključnim naporima”,
kazao je Barroso.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor kazala je kako su ovi razgovori za Vladu bili ohrabrenje da nastavi sa poslom.

“Iznijela sam plan Vlade Republike Hrvatske koji ostaje i dalje kraj lipnja, svakako i na tragu plana i ambicija Predsjedništva Europske unije, i svakako da ćemo mi dodatno uložiti napore, snage, znanje – volju imamo – da se cjelokupni posao i završi”
, navela je Kosor.

Ona je iznijela i argumente da provedene reforme nisu tipa “drži vodu dok majstori odu”, nego da su njihovi rezultati trajni.

“Posebno je važno – i to sam istaknula u našim razgovorima – da vrlo pozitivni rezultati monitoring koji je proveden u veljači i ožujku nad ispunjavanjem obveza iz 27 privremeno zatvorenih poglavlja pokazuju da mi svoje obveze ispunjavamo”
, ocijenila je Kosor.

Predsjednik Europske komisije Barroso, s kojim je u četvrtak u Hrvatsku doputovao i povjerenik za proširenje Europske komisije Štefan Fuele, obratio se poslijepodne zastupnicima Hrvatskog sabora, prošetao je središtem Zagreba i razgovarao s građanima, a navečer ih prima predsjednik Ivo Josipović.

Barroso i Fuele će nakon Zagreba posjetiti i Sarajevo, Podgoricu i Skopje i – kako se očekuje – državama jugoistoka Europe uputiti poruku ohrabrenja na njihovom europskom putu.
XS
SM
MD
LG