Dostupni linkovi

Zadovoljstvo ocjenama Europske komisije


I vlast i opozicija u Hrvatskoj izražavaju zadovoljstvo najnovijim izvješćem o hrvatskom napretku u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji. Dok vlasti najavljuju čvrstu opredijeljenost za dovršenje preostalih obaveza – od borbe protiv korupcije do suradnje s Hagom - opozicija kaže kako se „domaće zadaće“ iz izvješća Europske komisije moraju obaviti, ne zbog Bruxellesa, nego zbog hrvatskih građana.

"Mislim da možemo biti zadovoljni. Trebamo uložiti još napora, ali vjerojatno je riječ o posljednjem izvješću jer ćemo mi taj posao sigurno završiti do sredine iduće godine", kazala je u prvoj reakciji na izvješće Europske komisije premijerka Jadranka Kosor.

Jadranka Kosor
Nešto je detaljniji u izjavi bio – u ime Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija - Berislav Živković iz Ureda za odnose s javnošću:

„Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim izvješćem Europske komisije o napretku Republike Hrvatske. Slobodno ga možemo ocijeniti najpozitivnijim do sada. Vjerujemo da je Europska komisija prepoznala ostvareni napredak u pregovaračkom procesu Hrvatske, pa i u reformama, koje su provedene proteklih godina.“

Živković naglašava važnost ovog izvješća u ukupnom hrvatskom pregovaračkom procesu, za kojeg vjeruje da će biti dovršen do sredine sljedeće godine. Hrvatska se u tom kontekstu spremna suočiti sa svim izazovima u dovršenju preostalih reformi:

„To se posebno odnosi na reformu pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Hrvatska ostaje čvrsto opredijeljena i u punoj suradnji sa Međunarodnim sudom u Hagu.“


Pitanje je unutarnjih reformi

Pozitivnu ocjenu, ali s rezervom, dijeli i jedna od najdosljednijih kritičarki antieuropskih trendova u hrvatskoj politici, oporbena potpredsjednica Sabora iz redova narodnjaka i predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje hrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, Vesna Pusić:

Vesna Pusić, Foto: zoomzg
„Izvješće je pozitivno i to je za nas dobro. Upozorava, po mom mišljenju, na dvije stvari, koje su u prvom redu pitanje naših unutarnjih reformi i politike koja se nama razbija o glavu, a ne specifičnih zahtjeva Unije.“

Jedna od njih je suradnja s Haškim sudom, odnosno pitanje takozvanih „topničkih dnevnika“:

„Za nas je taj uvjet izrazito važno ispuniti, ali to za nas nije i ne treba biti više političko pitanje jer u hrvatskoj javnosti to nije političko pitanje, već je to možda pitanje nekolicine ljudi, koji, iz svojih osobnih razloga, nešto hoće zataškati. Hrvatska više ne može biti talac tih ljudi i u hrvatskoj javnosti to više nije političko pitanje.“

Obračun sa korupcijom, i to do najviših razina Vlade, jest političko pitanje, ali od sekundarnog interesa sa Bruxelles, i primarnog za nas, naglasila je Vesna Pusić. Drugo političko pitanje, koje ističe izvješće, je nužnost sprečavanja izigravanja pravde od strane kriminalaca, koji koriste dvojno državljanstvo za bijeg od pravde, što također što hitnije treba riješiti, zaključuje naša sugovornica.

Da su pozitivne ocjene iz izvješća o Hrvatskoj utemeljene, pokazuju i najnoviji događaji koji nisu ni stali u njega. Zbog „topničkih dnevnika“ optužena su ovih dana bar četvorica časnika Hrvatske vojske koji su zapovijedali u „Oluji“, a najviše rangirani je u činu brigadira.

Što se borbe protiv korupcije tiče, i tu su od zaključenja ovog izvješća o napretku učinjeni pomaci nabolje. Pred koji dan čak je i opozicija priznala da je uspostavljena kvalitetna suradnja svih službi u borbi protiv korupcije, a dok izvješće konstatira samo aferu nabave vojnih kamiona i moguću odgovornost za korupcionaštvo, sada već bivšeg ministra obrane, Rončevića. Istraga za korupciju i protuzakonito djelovanja obuhvatila je ovih dana i aktualnog HDZ-ovog potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, zbog slučaja navodnog preuzimanja prehrambenog diva Podravke.
XS
SM
MD
LG