Dostupni linkovi

Koga ćemo đavla u Europi?!


Pritisnuti gospodarskom krizom i problemima hrvatski gradjani zadnjih tjedana i ne spominju više Europu, a posjet premijerke Jadranke Kosor Bruxellesu ocjenjuje se samo važnom simboličkom gestom, bez ikakvog pomaka, pogotovo sto čelnici Europske unije i dalje 'peru ruke' od slovenske blokade hrvatskih pregovora.

Evo što kažu građani:

"Mislim da u ovakvom stanju u kakvom smo se našli,nitko ne misli više na Europu."
"Recesija, recesija nam se dogodila, ja uopće više ne pomišljam na Europu, nije mi ni na kraj pameti, samo razmišljam kakao ću preživjeti sa dvoje djece, sa mužem invalidom koji ne dobiva nikakva primanja od države i kako ću sa svojih 3.200 kn preživjeti, kupiti djetetu knjige koji je sad školarac i sve.... uopće me Europa ne zanima."
"Ne vjerujem da će i biti išta od toga."
"A koga ćemo djavla u njoj?!"
"Ako udjemo dobro, ak' ne udjemo –nikom ništa."
"Pa, ja sam već sto godina ovdje u Europi, kaj će mi EU?!"
"Briga mene za Europu."
"Pa, dobro,ja mislim da nam je mjesto u Europi, a sad, kad stignemo -stignemo. Vjerojatno bumo stigli onda kad ni Europa više ne bu Europa."

Novinar Novog Lista Branko Mijić:

«Pa, mislim da je Europa i jučer, u susretu s Jadrankom Kosor, pokazala i nastavila tu svoju hladnoću spram Hrvatske i jednostavno EU čeka da Hrvatska najprije riješi svoje unutarnje probleme, a onda da se pokuša dogovoriti i sa Slovenijom. Dakle, mislim da je za Hrvatsku trenutno Europa u drugom planu, previše imamo aktualnih i vlastitih problema od kojih nas boli glava da bismo mogli još trošiti energiju na jedan uzaludan pothvat kao što se do sada pokazalo, a to su –pregovori sa Slovenijom.»


To što je hrvatska premijerka Jadranka Kosor za svoj prvi službeni posjet odabrala Bruxelles ipak ima važno simboličko značenje, ističe profesor europskih integracija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša:

Razbijena iluzija o europskom blagostanju

«To je, zapravo, jedan signal da je Hrvatskoj stalo da se to nastavi. Dakle, u simboličkom smislu to je korektan potez, ali, naravno, on u praktičnom smislu nije ništa promijenio, on nije daleko od kurtoazne razine poruke, a što će biti na jesen, to ćemo vidjeti kad se nastave akcije švedskog Predsjedništva.»


No, u cijeloj toj stanci i blokadi, zaključuje Mijić, hrvatska javnost se od Europe poprilično hladi:

«Pa, Hrvatska se 'usijava' sama u sebi, a hladi se spram Europe jer vidi da su ona očekivanja i lažna obećanja jedne politike kako će nam pristupanje EU donijeti samo po sebi blagostanje i riješiti sve naše probleme, da se to u jednom trenutku naprosto razbilo kao mjehur od sapunice.»


Izvjestitelji iz Bruxellesa govore da će Ljubljana sutra blokirati još jedno poglavlje koje je Hrvatska dovršila i trebala sutra zatvoriti, a riječje o slobodi kretanja radnika, jer se i u tom zakonu spomunju 4 pogranična sela u Istri sto je za Sloveniju sporno.

Pozicija nije nimalo ružičasta


Profesor Grubiša:

«To je opet dosljedno izvedena slovenska nedosljednost, drugim riječima vidi se da će to biti i njezino ponašanje u jesen. A, činjenica jest da je Europska unija još jedanput poptvrdila svoj krivi stav da je to bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije, što nije, po mom mišljenju. Prema tome, to ponašanje nije moguće prevladati, osim, naravno diplomatskom akcijom na multilaterarnoj razini, ali, naravno, i na bilateralnoj razini, jer kao što je rekao Charchil 'bolje je bla-bla bla-,nego rat-rat-rat.»


Pomoćnik glavnog urednika Novog lista Neven Šantić :

«Pozicija Hrvatske, što se tiče samog ulaska u EU, odnosno okončanja ovog pregovaračkog procesa nije nimalo ružičasta. Mislim da ni ovaj premijerkin posjet Bruxellessu, barem za narednih nekoliko mjeseci, neće ni za milimetar ubrzati hrvatski ulazak u Europsku uniju. S druge strane, gradjani Hrvatske su suočeni i šokirani sa stanjem u kojem jesmo, a to je da nam je stanje državne blagajne katastrofalno, kao i stanje u gospodarstvu i mislim da je u ovomm trenutku grdjanima Hrvatske Europska unija, neću reći zadnja, ali druga, treća ili četvrta 'rupa na svirali'.«
XS
SM
MD
LG