Dostupni linkovi

Afere potresaju Hrvatsku elektroprivredu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Sindikat Hrvatske elektroprivrede upozorio je danas na svemoć kadrova iz vremena donedavnog premijera Ive Sanadera. Spremaju se protuzakoniti otkazi, a u medijima se o poslovanju Hrvatske elektroprivrede stvara lažna slika, tvrde sindikalni aktivisti.

U Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) klupko se počelo odmotavati otkrićem da je povratnik iz Australije Mate Buljubašić zvani Klokan fiktivno zaposlen u Hrvatskoj elektroprivredi, dapače od firme je vrlo povoljno otkupio i stan, a svakoga je dana kompletno radno vrijeme provodio u središnjici vladajuće stranke baveći se kontaktima sa dijasporom.

Otkriveni su i drugi skandali, odletio je jedan predsjednik Uprave, postavljen je drugi, ali – upozoravaju u Hrvatskom elektrogospodarskom sindikatu – stvari nikako da se postave na svoje mjesto.

Direktor riječkog dijela sustava HEP-a Damir Lučić brat je državnog tajnika za e-Hrvatsku Igora Lučića, bivši premijer Sanader godinama je vikende i godišnje odmore provodio na jahti državnog tajnika, pa iako zahtjev sindikata za opoziv Damira Lučića stoji na stolu novog predsjednika Uprave HEP-a Lea Begovića već četiri mjeseca, direktor je zbog političkog „zaleđa“ nedodirljiv.

Miroslav Matijević i Dubravko Čorak, Foto: Enis Zebić
Sindikati traže njegovo razrješenje jer direktor Lučić „pakira“ otkaz za troje ljudi, od kojih je jedan i sindikalni povjerenik, izvijestio je predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES) Dubravko Čorak.

„Troje radnika kojima danas 'visi' otkaz ukupno imaju u HEP-u preko 100 godina radnog staža, a dotični gospodin koji je došao s ulice nije skupio još ni dvije! Prema tome, nema toga tko će s ulice - bez obzira tko iza njega stoji – raditi teror nad bilo kime i bilo gdje, pogotovo ne u Hrvatskoj elektroprivredi.“

Dubioza 100 milijuna

Sindikalnom povjereniku sprema se otkaz jer se navodno protiv njega vodi kazneni postupak jer je opljačkao firmu, međutim sindikati su provjerili u policiji i Državnom odvjetništvu, i nikakvog kaznenog postupka nema.


Ja ću predložiti održavanje štrajka upozorenja koji – ako ne poluči rezultat – ide u nastavak i u održavanje štrajka u cijelom sustavu HEP-a.
Drugoj zaposlenici, koju direktor na sav glas vrijeđa jer je pripadnica talijanske manjine, sprema se otkaz zbog navodnog mobbinga nad čovjekom koji već godinu i po radi u udaljenom dijelu vrlo velikog HEP-ovog sustava, dakle to bi izgleda bio neki mobbing „na daljinski“! Ako se ne smijeni Lučića, sindikati najavljuju ozbiljne akcije, kaže predsjednik skupštine sindikata, Miroslav Matijević.

„Ja ću predložiti održavanje štrajka upozorenja koji – ako ne poluči rezultat – ide u nastavak i u održavanje štrajka u cijelom sustavu HEP-a. Razlog je jednostavan. Kod nas je parola: 'sindikat = radnik, radnik = sindikat.'“


Širi se panika da je HEP pred kolapsom, ali to nije istina, kaže predsjednik HES-a Čorak. Ne može biti pred kolapsom tvrtka koja je u prošloj godini ostvarila dobit od 250 milijuna kuna.

„Mi smo dužni 1.800.000.000 kuna, nama su dužni 1.700.000.000 kuna. Dubioza je 100 milijuna kuna. Za HEP koji ima prihod od preko 13.000.000.000 kuna, sto milijuna kuna nije dubioza!“

Država duguje HEP-u čak 160 milijuna kuna, i sindikat pita: zašto država – koja tvrdi da sve svoje obaveze plaća u zakonskom roku, tako ne postupa i u slučaju Hrvatske elektroprivrede? Postoji nalaz nezavisne revizije poslovanja HEP-a, ali ga ima jedino predsjednik Uprave, i koristi ga isključivo na način da povremeno neki skandal da u novine.

Nakon toga slijede razrješenja, ali – upozorava Čorak - ne i kaznene prijave!

“Ako je netko 'mrakno' 50 milijuna kuna, taj ne može jutro dočekati bez lisica! Dotični gospodin je smijenjen, ali i dalje uredno radi u HEP-u!“


Ukratko, u Hrvatskoj elektroprivredi nije dosadno. Nastavak slijedi.
XS
SM
MD
LG