Dostupni linkovi

Većina podržala rad Državnog odvjetništva


Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, arhiv
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, arhiv
U Hrvatskom saboru raspravlja se o radu Državnog odvjetništva u prošloj godini. Dok vladajući i dio opzicije daju podršku glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću za nastavak borbe protiv korupcije na najvišoj razini, oporbeni socijaldemokrati i dalje traže njegovu smjenu.

Iako je povod bio rad Državnog odvjetništva u protekloj godini, šef oporbenih socijaldemokrata Zoran Milanović kazao je kako glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije sportaš da se gleda uspjeh samo u zadnjem kolu, nego treba gledati cijelu dionicu u kojoj je bilo mnogo uspona i padova.

„Da se ranije i odlučnije postupalo, Hrvatska danas ne bi bila talac obračuna unutar jedne političke stranke. Ne bi bila osramoćena. Već bi bila članica Europske unije, ne bi još pregovarala...“
, kaže Milanović.

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks kazao je kako su socijaldemokrati za smjenu Bajića jer je on istraživao i njihove lokalne funkcionere, i dodao:

„Zašto mu ne dajete povjerenje? Ne dajete mu povjerenje jer nije svirao po notama SDP-a!“
Vesna Pusić ocijenila je kako je Državno odvjetništvo počelo raditi prvoklasno kad je popustio politički pritisak na njega.


Neočekivano snažna potpora Bajiću stigla je od oporbene Hrvatske narodne stranke. Donedavna čelnica narodnjaka i predsjednica parlamentarnog Vijeća za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske sa Europskom unijom Vesna Pusić kazala je kako se ove godine rasprava o radu Državnog odvjetništva odvija u atmosferi koja je prije manjkala – da se ide do najviših dužnosnika.

U prošlosti je bilo pritisaka na Državno odvjetništvo - ne u pripremi slučajeva, ali u izboru slučajeva koji su se procesuirali, kazala je.

„U onom trenutku kada je – zakonski i praktično – politički pritisak na Državno odvjetništvo popustio, ono je po našoj ocjeni počelo raditi prvoklasno. I taj posao mi nećemo ometati! Obrnuto – podržat ćemo ga. Taj posao smatramo ključnim i jednim od katarzi Hrvatske kao društva i države, i smatramo da – bez završetka tog posla – za nas nema napretka!“
, navela je Pusić.

Sanader i Supermen

Potporu Bajiću dao je i Damir Kajin u ime oporbenog Istarskog demokratskog sabora. On je komentirao i pisanje dijela medija kako u bar tri istrage o korupciji svi konci vode do bivšeg premijera Ive Sanadera.

„Ja tvrdim – gospodo – da se ne smije sve svaliti na gospodina Sanadera, jer – gospodin Sanader nije mogao sam i voditi Vladu i HDZ i državu, i javna poduzeća i carinu i HRT i ministarstva, i kontrolirati sindikate i voditi Jadranku i preko ne znam koga kontrolirati pravosuđe... Ne, gospodo – bivši predsjednik Vlade to sam nije mogao. Takav Supermen – nije!“
, ustvrdio je Kajin.
Za analitičara Marinka Čulića to je nastavak socijaldemokratskog predizbornog ukopavanja u rovove i napada na sve što HDZ radi.


Socijaldemokrati i dalje ostaju usamljeni u kritici glavnog državnog odvjetnika Bajića, dok drugi iz opozicije očito pristaju uz nedavnu formulaciju predsjednika Josipovića da bi Bajić, da je ranije kukuriknuo – završio u loncu!

Za analitičara Marinka Čulića to je nastavak socijaldemokratskog predizbornog ukopavanja u rovove i napada na ama baš sve što HDZ radi, pa makar i davalo neke rezultate.

„Ja ne mislim da je to najpametnija taktika SDP-a. Ja mislim da bi oni trebali malo više raditi, pa bih ih ja volio vidjeti među radnicama 'Kamenskog' u štrajku, a ne da deru grlo u Saboru i gdje treba i gdje ne treba. To je očito njihov stav pred izbore – idemo rušiti sve što radi HDZ – borbu protiv korupcije, ulazak u EU i još takvih nekoliko stvari...“
, kaže Čulić.

Kasno navečer će se o radu Državnog odvjetništva u prošloj godini očitovati i nezavisni zastupnik Ivo Sanader.
XS
SM
MD
LG