Dostupni linkovi

Više od 50.000 osoba manipulira drogama


Test za otkrivanje prisustva droge u organizmu
Test za otkrivanje prisustva droge u organizmu

Smanjenje ponude i smanjenje potražnje - dva su glavna cilja borbe protiv narkotika i njihove zloupotrebe u Hrvatskoj, rečeno je na okruglom stolu povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga, održanom u Zagrebu. Ne smije se okretati glavu od mladih ovisnika, poručila je potpredsjednica Vlade, Jadranka Kosor.

Frustracije, nezadovoljstvo, ali i besperspektivnost - to su motivi koji mlade u Hrvatskoj navode na put narkotika, upozorila je potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Jadranka Kosor, na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Državne institucije - policija, školstvo i zdravstvo - dobro rade svoj posao, ali pravog uspjeha nema bez uključivanja lokalnih zajednica. Pokrenuta je inicijativa da se u svim gradovima osnuju vijeća za borbu protiv nasilja među mladima i nad mladima, a ona bi trebala prerasti i u vijeća za borbu protiv ovisnosti, kazala je:

Jadranka Kosor na skupu protiv zlouporabe droga, Foto: Enis Zebić
"Jer ako se zna da u nekom gradu postoji neki park, neko mjesto, na kojem je evidentno da se iz noći u noć skupljaju mladi ljudi, da se tamo pronalaze igle, onda znači da svi u tom gradu moraju učiniti nešto da se pomogne mladim ljudima koji očito jedini izlaz i rješenje svih svojih problema vide u tome da dočekaju noći, da se okupe u tom parkiću i na taj način liječe svoje frustracije."

U Hrvatskoj ima 27.420 registriranih ovisnika, najviše u Zadarskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i gradu Zagrebu. Možda je najbolja vijest iz cijelog ovog kompleksa što je u 2008. godini umrlo 113 ovisnika, što je za četvrtinu manje nego godinu ranije, kada ih je - najviše od heroina - umrlo čak 150. Na odvikavanju su 1.934 ovisnika, što je 30 posto više nego godinu ranije.

Dubravko Klarić, Foto: Enis Zebić
Predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Dubravko Klarić, rekao je kako, prema procjenama, više od 50.000 osoba u Hrvatskoj svakodnevno manipulira drogama, a da u prosjeku treba šest godina od trenutka kada netko stupi u kontakt sa drogom, pa do trenutka kada zatraži pomoć:

"Odljev novca u sustav droge i kriminala prelazi preko 1,5 milijardu kuna godišnje. Tu nije samo novac koji ide u kriminal, nego i sekundarne štete koje nastaju zbog kriminala, što državu košta ličenje ovisnika."
Siniša Zovko, Foto: Enis Zebić


Liječnik Siniša Zovko, iz hrvatskog Crvenog križa, upitao je zašto se češće ne upozorava da je, na primjer heroinska ovisnost, teško izlječiva i smrtonosna:

"Uzmite 100 ovisnika. Stavite ih u bilo koji program liječenja. Od tih 100 osoba broj izliječenih je 25-30. Takav prosjek je u Hrvatskoj, Americi, Kanadi i svugdje na svijetu. Što se dešava sa ostalih 70 posto? Sve te druge osobe umiru."

Policijski pas Drop i njegov vodič Miro, Foto: Enis Zebić
Helena Biočić iz Ravnateljstva policije dopunila je ovu priču podacima o policijskim zapljenama narkotika, kojih je u samo posljednjih 18 mjeseci spaljeno četiri tone:

"Tako je 2008. godine zaplijenjeno 152 kilograma heroina, 28 kilograma kokaina, četiri kilograma hašiša, 220 kilograma lišća konoplje i 268.000 komada stabljike konoplje."


A jedni od heroja tih zapljena su i policijski pas Drop i njegov vodič Miro:

"Skupa radimo već pet godina. U tih pet godina sudjelovali smo u više od 50 zapljena droge na području zagrebačke županije i šire. Najuzbudljiviji ulov je bio na graničnom prijelazu Macelj, gdje je pas našao skoro šest kila kokaina."
XS
SM
MD
LG