Dostupni linkovi

Izabrana nova Vlada: Program bez oštrih rezova


Premijer i ministri u Saboru, 23.prosinca 2011.
Premijer i ministri u Saboru, 23.prosinca 2011.
Sa 89 glasova „za“ zastupnika stranaka „Kukuriku-koalicije“ i manjina, 28 HDZ-ovih glasova „protiv“ i 12 suzdržanih glasova Hrvatski sabor dao je povjerenje Zoranu Milanoviću i Vladi kojoj je on na čelu.

Nova je Vlada sa 22 člana veća od prethodne, ima 20 ministarstava – 4 više nego ranije, u Vladi su svega 4 žene, ali se čak tri ministra prezivaju isto, naime – Ostojić!

Štednja koja neće naštetiti razvoju, investicijama, socijalnoj državi i snažnijem razvoju regija – glavna je poruka mandatara nove Vlade Zorana Milanovića u predstavljanju vladinog programa.

Program nove vlade
Program nove vlade
„On se svodi – prvo i osnovno – da Hrvatska na ovakav način ne može više funkcionirati i da ne možemo trošiti novac koji nismo zaradili. Hrvatska mora ograničiti javnu potrošnju, konsolidirati svoj proračun, imati manje proračunske deficite i mora se razvijati i rasti“, kazao je Milanović.

Govoreći o regiji jugoistoka Europe, Milanović je najavio kako će politika nove Vlade biti prijateljska i otvorena, ali prije svega vođena interesom hrvatske države:

„Izbjegavat ćemo konflikte, ali branit ćemo hrvatske interese prema
'Izbjegavat ćemo konflikte, ali branit ćemo hrvatske interese prema svim susjedima', kazao je novi premijer.
svim susjedima, ali sam svjestan da bez te regije hrvatsko gospodarstvo ima puno manje šanse . da je upravo to regija – bez ikakvih balkanskih integracija, da to odmah raščistimo – u kojoj hrvatska poduzeća imaju najveću šansu – zbog tradicije, zbog znanja, zbog blizine tržišta, zbog sličnog jezika, zbog svega onoga što je bilo 50 godina ranije, a to nitko pametan – kada je poslovni interes u pitanju – ne želi izbrisati.“

Ured za Hrvate izvan granica

Sa Hrvatima izvan Hrvatske, a naročito u Bosni i Hercegovini nova će Vlada voditi prijateljski dijalog, kazao je Milanović, naglašavajući da će postojati ured Vlade za Hrvate izvan granica.

„Jer nam je bitko kako naši sunarodnjaci žive izvan Hrvatske, svjesni – naročito u Bosni i Hercegovini – da su ipak prije svega građani druge susjedne države koja je u ovom trenutku u teškom stanju i kojoj moramo pomoći da funkcionira!“, poručio je Milanović.

Vlada Hrvatske, 23. prosinca 2011
Vlada Hrvatske, 23. prosinca 2011
Milanović je najavio decentralizaciju financija, borbu za neovisne institucije, sudstvo i policiju i snažnu potporu poduzetnicima u zemlji, ali i na tržištima regije. Revanšizma u kadroviranju neće biti, osim što ministri – kako je kazao – imaju prirodno pravo dovesti jedan uži krug suradnika.

Dio želja manjina je u Vladinom programu, a dio će Vlada realizirati zajedno sa manjinskim zastupnicima, koji trebaju preuzeti odgovornost i za cijelo društvo, a ne samo za manjine.

U raspravi o prijedlogu Vladinog programa, u ime HDZ-a Ivan Šuker upozorio je da nova Vlada neće moći uštedjeti 10 milijardi kuna, ako ne smanji socijalna prava i da neće moći realizirati ništa od obećanog ako ne poveća poreze.

„Nema fiskalnog kapaciteta da se hrvatskim građanima uzme više ijedna lipa iz džepa s osnova novih poreza, jer onda ćete napraviti najveći socijalni udar! I zbog toga – na žalost – mi ne možemo podržati ovaj prijedlog!“, kazao je Šuker.

U ime laburista njihov čelnik Dragutin Lesar upitao se - a zašto u programu nove Vlade nema ništa o tome da će i financijski sektor, odnosno banke snositi dio tereta prevladavanja krize, iako je od te krize upravo on debelo profitirao.

„I čini mi se da šutnjom o tom dijelu financijski sektor neće imati bolne rezove, čak štoviše – dobit će bonus! A tu smo očekivali jednu promjenu politike“, zaključio je Lesar.
XS
SM
MD
LG