Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podrška Hrvatske evroatlantskim integracijama Crne Gore


Foto: Savo Prelević

Crnogorski i hrvatski premijer Milo Đukanović i Ivo Sanader u ponedjeljak su, tokom susreta u Podgorici otvorili niz tema koje se tiču odnosa Hrvatske i Crne Gore - od ekonomske saradnje, evropskih integracija, do predaje dokumentacije Međunarodnom sudu u cilju razrješenja graničnog spora na Prevlaci. Ivo Sanader je, između ostalog, potencirao kako Hrvatska neće zloupotrebljavati svoje članstvo u NATO-u i status u Evropskoj uniji prema zemljama koje teže ka tim asocijacijama kao što je Crna Gora.

Premijer Ivo Sanader izjavio je kako će Hrvatska biti dobar susjed koji će zagovarati dalji uspješan hod Crne Gore prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji:
Foto: Savo Prelević

"Smatramo da je to nužno zbog stabilnosti jugoistoka Evrope i zato ja sa svoje pozicije hrvatskog premijera želim iskazati svoju želju da do kraja godine Crna Gora dobije i mapu za NATO i da dobije status kandidata za Evropsku uniju. Ja mislim da to Crna Gora zaslužuje."
Nećemo koristiti poziciju člana da bismo prema nekom susjedu možda pokušali osigurati bolju poziciju za nas ili riješiti neki problem koristeći polugu članstva u NATO savezu ili EU za ostvarenje nekog unilateralnog ili egoističnog interesa


Hrvatska će se, naglasio je Sanader, kao članica NATO saveza i vrlo skoro kao članica EU, i prema drugim zemljama u našem susjedstvu ponašati jednako tako kao što se ponaša i prema Crnoj Gori:

"Nećemo koristiti poziciju člana da bismo prema nekom susjedu možda pokušali osigurati bolju poziciju za nas ili riješiti neki problem koristeći polugu članstva u NATO savezu ili Evropskoj uniji za ostvarenje nekog unilateralnog ili egoističnog interesa. Kada je riječ o našim odnosima oni su svakim danom sve bolji i ja sam i sinoćnjim dolaskom na finale svjetske lige u vaterpolu između Hrvatske i Crne Gore, koju je Hrvatska izgubila, ali će zato na svjetskom prvenstvu dobiti, htio pokazati da želimo i mimo političkih odnosa, velikih tema, euro integracija, razvijati dobrosusjedske odnose."

Premijer Đukanović istakao je činjenicu kako je hrvatski "Konstruktor" dobio posao izgradnje autoputa kroz Crnu Goru, zbog čega bi trebalo otvoriti nove vidove saradnje u oblasti energetike, turizma, brodogradnje:
Ministri Božidar Kalmeta i Andrija Lompar potpisali su tokom posjete hrvatske delegacije Crnoj Gori sporazum o vazdušnom saobraćaju, Foto: Savo Prelević


"Pokazala se opravdanom ideja formiranja Savjeta za ekonomsku saradnju. Savjet funkcioniše i mi ćemo dalje nadzirati i stimulisati rad tog savjeta koji otvara, čini nam se, sve bolju perpektivu za ekonomsku saradnju."


Đukanović je podsjetio da se polovinom prošle godine, tokom njegove posjete Zagrebu, sa Sanaderom dogovorio o načinu rješavanja graničnog pitanja između Hrvatske i Crne Gore:

"Imamo dobar razvoj tog procesa. Hrvatska strana je posedovala predlog svog teksta kojim bi se naše dvije države obratile Međunarodnom sudu. Crna Gora je pažljivo izučila taj predlog. Mislim da ćemo narednih dana odgovoriti, dati svoj prilog, svoje viđenje i vjerujem da ćemo uskoro stvoriti uslove da se taj tekst proslijedi Međunarodnom sudu i da to dobije jedan, vjerujem, obostrano prihvatljiv, obostrano povoljan ishod koji će zapravo samo i skinuti to pitanje sa dnevnog reda jer prijevremeni sporazum funkcioniše i na sreću već godinama nema nikakvog spora u toj regiji i vjerujem da će to dati dodatno važan pečat daljem unaprijeđenju međunarodnih odnosa."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG