Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska bez pozitivne ocjene


Izvješća u stilu "mrkve i batine"?
U redovitom polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom Hrvatska nije dobila prolaznu ocjenu.

Glavni razlog su i dalje nestali topnički dnevnici iz Oluje, u čijem lociranju, smatra glavni tužitelj ,”nije postignut nikakav bitan napredak”, a proširena istraga koju vode hrvatske vlasti “ima tek ograničene rezultate”.

Zagreb je već po pismenom izvješću znao da će ocjena hrvatske suradnje s Haškim Tribunalom biti na principu “mrkve i batine”, a glavni razlozi i dalje leže u nedostupnosti vojne dokumentacije iz Oluje, odnosno tzv. topničkih dnevnika koje je Haško tužiteljstvo zatražilo od Hrvatske još prije dvije godine i haški tužitelj ne odustaje od tog zahtjeva.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković vjeruje kako će Hrvatska svoju kooperativnost s Hagom uspjeti dokazati pravnim putem.

„Nisam se ovdje želio koncentrirati na diplomatsko lobiranje.Hrvatska treba potvrditi i uvjeriti glavnog tužitelja Brammertza da je učinila sve što je potrebno da bi on dao pozitivno izvješče i da bismo nakon toga otvorili pregovore u poglavlju 23.“

Ocjene haških dužnosnika o suradnji Hrvatske s Hagom izuzetno su važne za Hrvatsku jer o njima ovisi otvaranje poglavlja o pravosudju u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i ,naravno, nije dobro da su još uvijek negativne, istiće za Radio Slobodna Europa pravni stručnjak i SDP-ov predsjednički kandidat dr Ivo Josipović.

„Hrvatska je pogriješila svojevremeno što nije kontrolirala arhive, a s druge strane bilo je tih kontradiktornih izjava, pa malo topničkih dnevnika 'ima' pa 'nema' ,vjerojatno je to možda bilo i olako shvaćanje problema. Iz onoga što sada vidim, posebice ministar pravosuđa dr Ivan Šimonović puno tog poduzima da se topnički dnevnici pronađu, odnosno da se na zadovoljavajući način izvjesti Haag zašto ih nema.Ja sam siguran ,bez obzira na negativno izvješće,da su ti napori prepoznati i da će, nakon dodatnih provjera gdje će Hrvatska reći zašto ih nema ili gdje su nestali topnički dnevnici, naredno izvješće haških dužnosnika biti pozitivno“, ocjenjuje Josipović.

DOKUMENTI I DALJE NISU LOCIRANI

Hrvatska je vlada u rujnu ove godine osnovala posebno povjerenstvo za istragu oko nestalih topničkih dnevnika , šest je osoba procesuirano zbog odnošenja i uništavanja ratne dokumjentacije, a najavljuju se i novi postupci. Tvrdi da dokumenti ne postoje ili su uništeni, a u studenom je poslala sudu izvješće u kojem se navodi što je sve poduzeto da bi se dokumenti pronašli ili objasnilo zašto ih nema.

Glavni haški tužitelj Serge Bramertz pozdravio je inicijativu premijerke Jadranke Kosor, no upozorava da “iako su poduzete istražne mjere, nijedan dokument nije lociran”.

"Tužitelj nije spreman na kompromis i za njega su nestali dokumenti ključni u sudskom postupku protiv optuženih hrvatskih generala Gotovine-Čermaka i Markača kako bi osnažio svoju optužnicu."

Ministar vanjskih poslova u Tuđmanovo doba, dr Mate Granić:

„U početku je bilo puno nepretnosti sa strane Hrvatske, prije nekoliko godina je hrvatska vlast potcijenila taj problem! Ali sada ,što se tiče ministra, mislim da radi pošteno, iskreno,poštujući pravdu i poštujući suradnju s Haškim tribinalom. Prema tome, ovo je potpuno bezrazložan pritisak određenih država, iz različitih razloga.“

Novinar “Novog lista” Denis Romac koji prati i Haške procese smatra da su topnički dnevnici sve više političko,a sve manje pravno pitanje i ne odbacuje sasvim ni teorije o smišljenom odugovalačenju hrvatskih pregovora s Europskom Unijom kako bi do 2014 pristigle i ostale zemlje Zapadnog Balkana.

„Ta ideja o zajedničkom ulasku nije nestala i daleko od toga da je mrtva.Pred nekoliko je dana novi grčki premijer iznio baš taj prijedlog, da se primanje Zapadnog Balkana u EU obavi 2014,simbolički,na 100-godišnjicu početka Prvog svjetskog rata .I,po brzini ,recimo, po kojoj se Srbiju želi privući u EU mislim i čini mi se da bi to i moglo biti moguće za Srbiju,e sad hoće li Hrvatska biti primljena prije,to je još uvijek veliko pitanje“, smatra Romac.
Mate Granić Minister


Iako su iz New Yorka danas stigle kritike i loše vijesti za Zagreb Dr Josipović ne vjeruje u teorije o namjernoj blokadi Hrvatske :

„Ja nisam sklon toj teoriji urote ,ja sam više sklon tome da haski tužitelj, naravno, maksimalno zateže konopac jer ima svoj pravni inters da dodje do tih dokumenata.On vjerojatno smatra da još nisu iscrpljeni svi načini da se vidi što se s njima dogodilo i Hrvatska se tome mora prilagoditi.“

Velika Britanija, Nizozemska i druge zemlje blokiraju dijelove pregovora Hrvatske za pristup EU sve dok haški tužitelj ne potvrdi njezinu punu suradnju i to je zaključuje novinar Romac poprilično bezizlazna situacija:

„Za Hrvatsku poprilično riskantna situacija i sumnjam da će i uspjeti izaći iz nje do kraja sudskog procesa optuzenoj trojici hrvatskih generala koji bi trebao biti okončan za nekoliko mjeseci.“

Raspravno vijeće Haškog tribunala , u predmetu “Gotovina,Čermak,Markač”, sazvalo je za 16. prosinca novo ročište na kojem će se razmotiri spor između hrvatske Vlade i haškog tužiteljstva zbog spornih “topničkih dnevnika” i djelovanju hrvatskog topništva u "Oluji" koje tužiteljstvo od 2007. traži radi suđenja trojici hrvatskih generala.

Mate Granić: „Činjenica je da će 16.12 biti rasprava na Raspravnom vijeću Haškog tribunala o žalbi Hrvatske i traženju da Haški tribunal ocijeni suradnju Hrvatske sa sudom. Budući da je slučaju 'Gotovina,Čermak,Markač' pri kraju svjedoci su svoje rekli i sve završava,de facto,vi trebalo dovršiti do Božića, mislim da bi se moglo od Rapravnog vijeća očekivati pozitivnije mišljenje nego li od Brammertza“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG