Dostupni linkovi

Revolucija u nogometnom savezu


Logo Hrvatskog nogometnog saveza - foto: Enis Zebić
Logo Hrvatskog nogometnog saveza - foto: Enis Zebić
Od nedjelje Hrvatska ima dva čelna čovjeka nogometne organizacije. Igor Štimac okupio je svoje pristaše i smijenio dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića, i potom se sam dao izabrati na to mjesto. Marković i njegovi pristaše niječu legalnost Štimčevih poteza i prijete se UEF-om i FIF-om.

Igrokaz iza kojeg stoje ozbiljni financijski interesi još nije gotov, kažu poznavatelji.

Nakon neuspjelog pokušaja puča 17. prosinca, kada je dugogodišnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marković uz mnogo galame, naguravanja i protivljenja njegovog oponenta Štimca ponovno izabran za prvog čovjeka krovne hrvatske nogometne organizacije, njegov konkurent Štimac u nedjelju je došao na svoje! Okupio je svojih 25 od ukupno 49 županijskih delegata, smijenio Markovića i potom jednoglasno bio izabran za - još jednog – predsjednika HNS-a.

Kao i prigodom izbora Markovića, i tu je bilo pravnih nejasnoća – je li ovaj ili onaj legalno izabrani delegat i slično, a desilo se i da je jedan delegat u vrijeme glasanja bio na WC-u, pa je susjed u klupi podigao njegov glasački listić – naravno za Štimca!

Marković i njegovi pristaše ne priznaju Štimčev izbor, a Marković je reagirao vrlo burno.

„Mislim da je to zaista tako napravito đubretarski!“ kazao je on

Marković tvrdi da će potezi Štimca i njegovih pristaša naštetiti u prvom redu hrvatskom nogometu.

Marković: Gospoda očito nemaju veze s time, ali će im vjerojatno UEFA i FIFA otvoriti oči. Na žalost, vjerojatno mogu biti velike konzekvence – moće lako doći do isključenja naše nacionalne vrste.

„Mi znamo što to znači. Gospoda očito nemaju veze s time, ali će im vjerojatno UEFA i FIFA otvoriti oči. Na žalost, vjerojatno mogu biti velike konzekvence – moće lako doći do isključenja naše nacionalne vrste i tako dalje, ali to nije više naš problem...“
kaže Marković.

Štimac, međutim odgovara atipično mirno i civilizirano, nimalo nalik sebi iz devedesetih godina.

„Nema potrebe za forsiranjem nikakve priče o dvovlašću, o dva predsjednika, institucije će reći svoje. Oni koji se bune imati će pravo da se žale, što nama nisu dali jer su nam uskratili priliku da vidimo zapisnik sa izborne skupštine na koji smo eventualno mogli dati neku pritužbu i žalbu, a oni će imati tu priliku“, navodi Štimac.

Borba za reprezentaciju

Iako su Markovićevi pristaše već izišli s navodnom UEF-inom i FIF-inom pismenom potporom, Štimčevi pristaše odgovaraju kako je to izmišljeno, a ni na toj temi Štimac ne gubi živce.
Zgrada Hrvatskog nogometnog saveza, foto: Enis Zebić

„Ja nemam nikakvih problema s tim da se oni obrate UEF-i i FIF-i, ali ja ponavljam – one nisu nadležne za ovakva pitanja. Ni FIFA ni UEFA se nikada ne impliciraju u unutrašnje stanje stvari u nacionalnim savezima. Oni se impliciraju jedino ukoliko dolazi do upliva politike u pitanja nogometa“,
kaže Šimac.

Što stoji u pozadini ovog sukoba, možda najžešćeg u hrvatskom sportu posljednjih godina, za RSE govori dobar poznavatelj problematike i kolega koji je uspio u cijeloj priči sačuvati bistru glavu, Alen Lesički iz sportske rubrike „Jutarnjeg lista“.

„Sukob je ne za dobrobit hrvatskog nogometa, nego – oko reprezentacije, koja jedina donosi prihod, i to vrlo dobar, jer su stalno na velikim natjecanjima i to je zlatna koka! A uz te financije koje dolaze od raznih sponzora i od nagrada Europske i Svjetske nogometne federacije, mi moramo znati da je naša reprezentacija idealan izlog za mnogo mladih igrača koji se prodaju, i to je zapravo ta točka oko koje se bore dvije suprotstavljene strane!“
ocjenjuje Lesički.

I to je, tvrdi naš sugovornik, jedino što je bitno u cijelom sukobu.

„Sve ostalo mora ići uz to. Jer - koliko god se pričalo – u Hrvatskoj se ne ulaže u nogomet! Mi smo svjetska nogometna velesila koja ima nacionalni stadion bez krova, i slično! Mi se zavaravamo njihovim obećanjima da će sagraditi ovo ili ono – oni samo žele doći do reprezentacije koja jedina prihoduje novac i sredstva!“
kazao je on.

Na potezu su upravni organi koji trebaju odlučiti na čijoj je strani zakon. A jedino u čemu se slažu svi s kojima smo razgovarali, a da nisu u nekoj od sukobljenih strana, jest to - da neće imati nimalo lak posao!
XS
SM
MD
LG