Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH i Josipović: Surađivati uspješnije nego do sada


Konferencija za novinare predsjednika Hrvatske Iva Josipovića i članova Predsjedništva BiH, 31. siječanj 2011.
Konferencija za novinare predsjednika Hrvatske Iva Josipovića i članova Predsjedništva BiH, 31. siječanj 2011.
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović doputovali su u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Zagrebu, gdje se susreću se sa svim čelnim ljudima hrvatske politike.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazili su nakon radnog susreta u ponedjeljak uvjerenje da će se preostala otvorena pitanja između dvije zemlje ubuduće rješavati uspješnije nego do sada.

Formiranje Vijeća ministara unutarnja je stvar Bosne i Hercegovine, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon radnog susreta sa članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva.

“U svakoj od zemalja vrijedi načelo jednakopravnosti građana i naroda, i u tim okvirima mi nemamo apsolutno nikakvih preferencija: stvar Vlade Bosne i Hercegovine je stvar političkih snaga u Bosni i Hercegovini", poručio je Josipović.

Dvije zemlje unaprijedit će suradnju, od rješavanja otvorenih pitanja i zajedničkog nastupa u procesu sukcesije i na trećim tržištima do borbe protiv korupcije i kriminala, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

“Teško jedna zemlja može sama da se izbori, ali zajednički možemo da pokažemo da smo jači nego to zlo savremenog svijeta”, izjavio je on.

Radmanović je na novinarsko pitanje kazao kako hrvatski narod u BiH nije u cjelini potpuno ravnopravan kao druga dva konstitutivna naroda, i da se rješenje tog problema mora naći unutar BiH.

Povodom slučaja Vukovarca Tihomira Purde koji u Zenici čeka esktradiciju Srbiji pod optužbom za ratne zločine, Radmanović je kazao kako je to pravosudno pitanje, a Josipović je izrazio uvjerenje da će bosansko-hercegovački sud u slučaju Purda postupiti u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom.
XS
SM
MD
LG