Dostupni linkovi

Miješa li se Zagreb ponovno u prilike u BiH


Predsjednik HZZ 1990 Božo Ljubić, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i predsjednik HDZBiH Dragan Čović tijekom susreta u Zagrebu, 12. siječnja 2011
Predsjednik HZZ 1990 Božo Ljubić, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i predsjednik HDZBiH Dragan Čović tijekom susreta u Zagrebu, 12. siječnja 2011
Nakon susreta sa čelnicima dva bosansko-hercegovačka HDZ-a u srijedu, hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor javno su podržali njihovu poziciju u aktualnim diskusijama oko formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Dok neki analitičari ocjenjuju da se ništa bitno ne mijenja u hrvatskoj poziciji prema susjednoj zemlji, drugi pak upozoravaju da je ovakav potez rezultat ambicija hrvatskog predsjednika Josipovića, koji za Hrvatsku može biti kontraproduktivan.

Politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za naš radio ne vidi promjenu u hrvatskoj politici prema BiH.

“Hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini se od 2000. godine do danas nije u bitnome promijenila. Konstanta politike od 2000-te je jasan diskontinuitet prema politici Franje Tuđmana. Otkada Tuđmana nema na hrvatskoj političkoj sceni i otkada su iz HDZ-a potisnuti nacionalistički radikali na čelu s Ivićem Pašalićem na hrvatskoj političkoj arena nema nijednog relevantvog zagovornika bilo kakve diobe Bosne i Hercegovine”
, smatra Gjenero.

Nema rasprave o trodiobi


Osim toga, trodioba unutar Bosne i Hercegovine, dakle formiranje trećeg hrvatskog entiteta nije nešto o čemu se u relevantnoj hrvatskoj političkoj javnosti raspravlja, dodaje Gjenero.

“Dakle, to su vrijednosti na kojima se zasniva hrvatska politika svo vrijeme od 2000-te do danas, i to što se povremeno pojave interpretacije koje kažu kako ni treći entitet – ali ne u troentitetskoj, nego u višeentitetskoj konstrukciji – nije neprihvatljiv, ne znači da bilo tko u hrvatskoj politčkoj arena tko ima relevantan utjecaj napušta ove temeljne vrednote”
, navodi Gjenero.
"Hrvatska je sve učinila da se zaboravi ono što je bilo devedesetih godina, ali nije nim pozitivno djelovala kako bi umanjila probleme BiH", ocjenjuje Ivo Banac.


Hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini je u prošloj deceniji pa do pred godinu dana bila u stanju mirovanja, procjenjuje za naš radio povjesničar sa političkim iskustvom Ivo Banac.

“Uglavno, i pod Račanom i pod Sanaderom, pa i pod gospođom Kosor Bosna i Hercegovina je ignorirana i Hrvatska je sve učinila da se zaboravi ono što je bilo devedesetih godina, ali nije nim pozitivno djelovala kako bi umanjila probleme Bosne i Hercegovine, odnosno potpomogla da se situacija u Bosni i Hercegovini stabilizira”
, smatra Banac.

Iznenađujuće poruke


Poruka hrvatskog predsjednika i premijerke, nakon posjete čelnika dva bosansko-hercegovačka HDZ-a u srijedu, da nove vlasti u BiH ne mogu biti formirane bez njih je iznenađujuća i zabrinjavajuća, kaže Banac.

“Ja mislim da je to miješanje - miješanje na liniji internacionalizacije hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini! Mi na to nemamo prava. Na taj način samo vučemo vraga za rep. Ja mislim da je to jedna vrlo loša odluka, koja je povezana sa stanovitim ambicijama sadašnjeg predsjednika da postane neke vrste arbitar rješavanja pitanja Bosne i Hercegovine. Mislim da to treba javno prodiskutirati i promisliti, jer ovakva ishitrena rješenja samo dovode do ponovnog novog prostora miješanja u Bosnu i Hercegovinu, što je za Hrvatsku uvijek bilo pogubno”
, ocjenjuje Banac.

Stjepan Mesić u Sarajevu, svibanj 2009, foto: Midhat Poturović
Donedavni hrvatski predsjednik Stipe Mesić kaže za naš radio kako formiranje trećeg entiteta ne bi riješilo niti pitanje Hrvata u BiH, niti pitanje funkcioniranja države BiH, a ona mora opstati kao multietnička, multikonfesionalna i tolerantna.

Prvo što treba učiniti je dovesti do odumiranja državnosti koju sebi sada pripisuju entiteti, a to je – tvrdi Mesić – pitanje koje se unutar Bosne i Hercegovine ne može riješiti.

Jer, dok je službeni Zagreb Hrvatima u BiH uputio poruku da je njihova domovina Bosna i Hercegovina, a njihov glavni grad Sarajevo, srodna poruka iz Beograda je izostala.

“Jer, tek onda se Milorad Dodik i oni koji sanjaju san “velike Srbije” razoružavaju. Rješenje je sada u Beogradu. Beograd mora držati komunikaciju sa Sarajevom i sa Bosnom i Hercegovinom, a sa Banja Lukom – to se može na jednoj nižoj razini raspravljati. Tu ne mora dolaziti predsjednik republike. Ne mora Tadić dolaziti na noge ... Sad je doduše došao i Tadić i Izetbegović i naš Josipović... Svi su se išli pokloniti ovome Dodiku!”
, kaže Mesić.

Za Mesića pitanje broja entiteta ili kantona uopće nije relevantno, pod jednim uvjetom.
.
“U tome je cijela stvar – čim ideš na jednonacionalnost jednog entiteta, time odmah daješ oružje u ruke onima koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu. Zato je meni bilo nedorečeno i ono što je rekla Vesna Pusić”
, zaključuje Mesić.
XS
SM
MD
LG