Dostupni linkovi

Radman predstavio novi antioksidans


Akademik Miroslav Radman
Akademik Miroslav Radman
Kisik koji udišemo i pomoću kojeg razgrađujemo šećer kako bismo dobili potrebnu energiju za život u isto vrijeme nam i šteti, jer slobodni radikali kisika osidacijom oštećuju proteine u našem tijelu.

Tu uskaču antioksidansi, od kojih su najpoznatiji vitamini A, C i E, a akademik Miroslav Radman predstavio je antioksidans Energizer HPE 40, koji je po dosadašnjim testiranjima najbolji od svih.

"Složili smo 4 – 5 različitih antioksidansa koji bi trebali blokirati i superoksid i peroksid i hidroksil, dakle istovremeno blokirati sve radikale kisika što je potrebno, budući se oni pretvaraju jedan u drugi. I mislim da smo u tome uspjeli utoliko što smo vidjeli da je efikasnost na zaštitu proteina i živih stanica i proteina izloženih na primjer peroksidu puno veća od svih drugih antioksidansa koje smo testirali, uključujući ove proteine koje smo testirali, a koji su vezani uz Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest i tu se pokazalo da ova mješavina djeluje vrlo efektno zaštitno", pojašnjava dr. Radman.
Novi antioksidans sadrži koktel prirodnih aktivnih supstanci koje bez štetnih djelovanja utječu na smanjenje rizika od bolesti.


Novi antioksidans sadrži koktel prirodnih aktivnih supstanci koje bez štetnih djelovanja utječu na smanjenje rizika od bolesti zbog oštećenja stanica uslijed procesa starenja.

Među ostalim, Energizer sadrži ekstrakte koštica crnog grožđa (resveratrol), rajčice (likopen) i zelenog čaja (EGCG) koji imaju izrazito snažno antioksidativno djelovanje, primjerice nekoliko tisuća puta jače nego vitamin E.

"Sve su ove supstance provjerene i imaju dozvolu za prodaju. Mi smo ih samo stavili u jednu mješavinu u različitim omjerima - empirijski gledajući u kojim omjerima je zaštita od oksidacije najefikasnija“, naglasio je akademik Radman.

Dodatak prehrani a ne lijek

Radman, koji je nakon Ruđera Boškovića drugi Hrvat član Francuske akademije znanosti, kazao je kako se predstavlja prvi konkretan proizvod nastao u splitskom Mediteranskom institutu za istraživanje života, kojem je on na čelu.

Doktor Slavko Ivković
Doktor Slavko Ivković
Energizer kao dodatak prehrani, a ne kao lijek, dio je novog trenda u svijetu – okretanja k medikaliziranoj hrani i nutriceutici kojima se želi spriječiti razvoj bolesti. On vjeruje da će taj trend za 5-10 godina zauzeti mjesto današnje farmaceutske industrije koja se – kako kaže – previše bavi vlastitim zdravljem, a premalo zdravljem ljudi.

Drugi autor ovog antioksidansa, član Europske akademije za interdisciplinarnu medicinu dr.Slavko Ivković kazao je da bi svi iznad 45 godina starosti trebali uzimati neki antioksidans, a pogotovo zato što se starenjem povećava broj proteina oštećenih oksidacijom, a broj pacijenata starijih od 40 godina koji obolijevaju od karcinoma, neurodegenerativnih ili autoimunih bolesti je u stalnom porastu.

Na naše pitanje, on je opisao ulogu akademika Radmana u pronalasku ovog antioksidansa:

"Ja sam bio stigao daleko, ali ne dovoljno, i kada se profesor pred dvije godine uključio – onda smo uzletjeli! Ja sam napravio avion koji ne može letjeti, a kada je ušao profesor – e onda smo napravili avion koji leti. Sada on malo prebacuje zasluge na mene, ja na njega, ali bez njega to ne bi išlo, budimo realni! Ja sam zahvalan i njemu i Mediteranskom institutu jer smo napravili avion koji leti.“

Energizer se trenutno proizvodi u Sloveniji i Njemačkoj a uskoro bi trebala početi njegova prodaja putem interneta.
XS
SM
MD
LG