Dostupni linkovi

'Bez oduševljenja': Milanović povodom reakcija u Srbiji na njegovu izjavu o Kosovu


Milanović kaže da će Srbija morati na neki način priznati Kosovo.
Milanović kaže da će Srbija morati na neki način priznati Kosovo.

"Bez oduševljenja, molim", poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirajući pozitivne reakcije u Srbiji nakon njegove izjave kako je Kosovo "oteto" od Srbije.

Dodatno Milanovićevo pojašnjenje izjave date 30. siječnja o Kosovu i Srbiji, dolazi nakon što je izazvala snažne reakcije u te dvije zemlje.

Srbija će shvatiti da je u odnosu sa Rusijom "prevarena ljubavnica", komentirao je hrvatski predsjednik nakon susreta sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar koja je u svoj prvi međudržavni posjet otkako je stupila na dužnost izabrala Hrvatsku.

Milanović pojasnio izjavu o Kosovu

"Moja poruka ekipi u Srbiji je – bez oduševljenja, molim! Neka se ugledaju na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i neka točno vide što sam rekao. A mogao sam to reći i drugačije – samo ovisi u kojoj poziciji je objekt u rečenici u odnosu na predikat. Mogao sam reći – Srbija je ostala bez Kosova ili Kosovo je Srbiji oduzeto. Dođe vam na isto", poručio je Milanović.

On je dodao da je Srbija "Kosovo izgubila u ratu", da je ono u međuvremenu priznato, i da on u kontaktima sa europskim i latinoameričkim državnicima iz država koje još nisu priznale Kosovo lobira za njegovo priznanje, za sada bez uspjeha.

"Da bi Srbija došla na Zapad kamo pripada, neke stvari se moraju promijeniti. Srbija mora shvatiti da ona Rusiji – smeta", kazao je Milanović.

Ukrajina kao početak kraja srpsko-ruske romanse

Kaže kako je situacija u Ukrajini početak kraja jedne prividne srpsko-ruske romanse.

"U kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica ili ljubavnik. Jer realnost je da Srbi i Kosovo Rusiji smetaju, da Rusi pokušavaju nešto sa Ukrajinom i da joj primjer Kosova strši kao šiljak pred okom. Rusija će morati kad-tad priznati Kosovo ili se praviti da ga je priznala, da bi legalizirala ono što radi u Ukrajini“, procjenjuje Milanović.

"I gdje je tu mala balkanska država Srbija? Nigdje", dodaje hrvatski predsjednik.

Milanović kaže i da će Srbija morati na neki način priznati Kosovo.

"Kosovske vlasti – moji prijatelji Albin Kurti i Vjosa Osmani – će za početak morati dati neki status Zajednici srpskih općina na sjeveru Kosova. To su potpisali i na to su pristali, to su obaveze. Ali ispunjavanje obaveza ih vodi dalje. Vodi ih tamo gdje smatramo da pripadaju, a to je zapad", kaže hrvatski predsjednik.

On je naglasio kako podržava američki plan za rješavanje kosovskog pitanja.

Budućnost zemalja Zapadnog Balkana u EU

Govoreći o rješavanju pitanja Kosova, slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar navela je svoju izjavu iz razgovora sa jednim srbijanskim političarom kako "poziv Kosovu u Europsku uniju možda nije nagrada, već – rješenje".

Pojasnila je kako je po njenoj ocjeni "budućnost država na Zapadnom Balkanu u EU, i da europski proces nije mrtav, što su dokazale Hrvatska i Slovenija uvjeravajući druge države članice EU da je Bosni i Hercegovini mjesto unutar EU".

Tema Ukrajine nije bila na dnevnom redu, kazao je Milanović na novinarsko pitanje, a slovenska predsjednica kazala je kako se tu jasno zna tko je izvršio agresiju.

Ona je najavila sljedeći summit procesa "Brdo – Brijuni" za listopad ili studeni u Sjevernoj Makedoniji, gdje je Milanović dodao da bi vrlo rado čuo što o tome misli srbijanski predsjednik Vučić.

Dvoje predsjednika zaključilo je da ima vrlo malo otvorenih pitanja između Slovenije i Hrvatske, i založilo se da dvije vlade nastave razgovor o arbitraži o granici između dviju zemalja, koju Slovenija priznaje, a Hrvatska je iz nje izišla ocjenjujući je "korumpiranom" nedopuštenim slovenskim potezima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG