Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska zemlja s najviše darivatelja organa


Obilježavanje Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva, Zagreb, 24. svibanj 2013.
U Hrvatskoj je obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva. Sa stopom od 34 realizirana darivatelja na milijun stanovnika Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini. Prošle godine je transplantacijom organa spašen život 400 ljudi.

Hrvatska transplantacijska medicina radi punom parom! Zahvaljujući doniranim organima, u prošloj godini su u hrvatskim bolnicama obavljene 44 transplantacije srca, 231 transplantacija bubrega, 8 transplantacija gušterače i 128 transplantacija jetre.

Povodom Nacionalnog dana dan darivanja i presađivanja organa i tkiva zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik zahvalio je obiteljima darivatelja organa na njihovoj plemenitoj odluci, čestitao medicinskim ekipama na uspješno obavljenom poslu i izrazio solidarnost i podršku svim pacijentima koji čekaju na presađivanje organa.

„Sa stopom od 34 realizirana darivatelja na milijun stanovnika Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu po darivanju organa, a prošle godine je 157 umrlih osoba - zahvaljujući njihovim obiteljima koje su se odlučile da daruju organe - darovalo svoje organe i zahvaljujući tome 400 osoba je dobilo život na dar!“ naveo je Cesarik.

Posao se nastavlja – od početka ove godine do danas organi 65 darivatelja spasili su 163 života - transplantirano je 46 jetri, 94 bubrega i 10 srca, a obavljene su i tri složene kombinirane transplantacije – dvije bubreg-gušterača i jedna bubreg-jetra.

Hrvatska ove godine obilježava 6 godina članstva u Eurotransplantu, a prema stopama darivatelja i transplantaciji organa s umrlih darivatelja, najuspješnija je članica te međunarodne organizacije, ali i članica sa najkraćim čekanjem na presađivanje. Na bubreg u Hrvatskoj čeka 129 pacijenata, na srce 26, na jetra 82, kombiniranu transplantaciju bubreg-gušterača čeka šestero, a kombiniranu transplantaciju bubreg-jetra dva pacijenta.

Pred 7 godina od leukemije je umrla mlada novinarka Ana Rukavina. Njena obitelj i prijatelji utemeljili su Zakladu Ana Rukavina, koja se među ostalim bavi prikupljanjem donatora krvotvornih matičnih stanica, izuzetno važnih kod liječenja hematoloških bolesti poput leukemije i limfoma. Anina majka, predsjednica Zaklade, Marija Rukavina pohvalila se dosadašnji rezultatima upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

„U Gospiću ćemo idući tjedan – ja se nadam – zaokružiti brojku od 40.000 darivatelja, a od tog broja je 33.275 već tipizirano i obrađeno. Naime, upravo angažmanom Ministarstva zdravlja i ove godine je osigurano 4 i po milijuna kuna (600.000 eura) za tipizaciju novoprikupljenih uzoraka. Jučer smo u Kninu zaokružili brojku od 2.000 novih darivatelja od početka ove godine, na što smo jako ponosni“, istaknula je ona.

Tanja Vac i Mirela Pandžić
Tanja Vac i Mirela Pandžić
Mirela Pandžić iz udruge „Transplant“ živi sa presađenim srcem desetu godinu. Kada smo iz nepažnje kazali „tuđim srcem“, ispravila nas je.

„Boga mi – mojim, ne tuđim! To je sada moje srce, meni darovano na današnji dan prije deset godina.“

Njezina prijateljica Tanja Vac, koja nakon 10 godina dijalize devetu godinu živi s novim bubregom, citirala je objašnjenje jednog stručnjaka da se cijela priča oko transplantacije sastoji od četiri elementa – financijske strukture, zdravstvene strukture, dakle - stručnosti, medija i građanstva, dakle svih onih koji su u prilici da poklone organe.

„Kod nas u Hrvatskoj se dogodilo da su sva četiri elementa zadovoljena na sreću za sve koji žive u Hrvatskoj i – kako moja Mirela kaže – Hrvatska je postala najpoželjnija zemlja za sve one koji čekaju organe, jer kod nas se na transplantaciju jako kratko vremenski čeka – najkraće u cijelom svijetu.“
XS
SM
MD
LG