Dostupni linkovi

U Zadru prvo hrvatsko selo za digitalne nomade


Plaža i zadarski hotelski kompleks Borik u selu "Digital Nomad Valley Zadar", 2021.
Plaža i zadarski hotelski kompleks Borik u selu "Digital Nomad Valley Zadar", 2021.

U Zadru je otvoreno prvo selo za digitalne nomade, ljude sa raznih strana svijeta koji rade od kuće posao za poslodavca na drugom kraju svijeta.

Projekt traje do proljeća, jer digitalni nomadi i ne vole gužve u turističkoj sezoni, a pokretači kažu da je to tek početak.

Za petstotinjak eura naviše mjesečno oni dobivaju smještaj u montažnoj kući uz more, coworking prostor i voditelja zajednice, koji će organizirati sadržaje i događanja u selu.

"U tri dana, otkako smo službeno otvoreni, stigla su nam do sada tri digitalna nomada, pristiglo je ukupno 195 prijava i pravu navalu očekujemo početkom studenog", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Mario Mrkša, suosnivač i izvršni direktor platforme grabAhome, koja stoji iza ovog projekta u zadarskom hotelskom naselju Borik.

Prijave iz cijeloga svijeta

Prijave stižu iz više od 30 zemalja, članica Europske unije, Sjedinjenih Država, Kanade i drugih zemalja, a jedna je stigla i iz Nigerije.

"Oni dobiju smještaj u montažnoj kućici sa jednom, dvije ili tri spavaće sobe – ovisno o tome što odaberu. Dobiju pristup coworking prostoru gdje mogu zajedno raditi. Imaju, također, vođu zajednice koji za njih organizira aktivnosti i evente u suradnji sa lokalnim partnerima, turističkim agencijama i sa nomadima koji će htjeti organizirati razne aktivnosti poput joge, meditacije i trčanja. Već imamo dosta upita i sa te strane", pojašnjava Mrkša koncept projekta.

Mario Mrkša: Navalu prijava očekujemo početkom studenog
Mario Mrkša: Navalu prijava očekujemo početkom studenog

Hrvatska se uključila u novi globalni trend ugošćavanja digitalnih nomada i i prvog dana 2021. godine na snagu su stupile izmjene zakona koje im omogućuju poslovanje iz Hrvatske za tvrtke koje nisu registrirane u Hrvatskoj.

Oni mogu dobiti vizu na godinu dana, ne smiju pružati usluge domaćim tvrtkama, ali zato ni ne plaćaju porez na dohodak u Hrvatskoj.

Sada ih je u Hrvatskoj nekoliko stotina, najviše na jadranskoj obali i u Zagrebu.

Prilika i za zadarske ugostitelje

Prvo hrvatsko selo za digitalne nomade službeno se zove "Digital Nomad Valley Zadar", gdje je ono "Valley" - Dolina - namjerna asocijacija na američku "Silicon Valley".

Organizatori pojašnjavaju da je to način da se izvan sezone popune kapaciteti zadarskog hotelskog kompleksa Borik koji je sada u sastavu austrijskog hotelskog lanca Falkensteiner i da se da prilika i zadarskim ugostiteljima.

Plaža Borik u selu "Nomad Valley Zadar"
Plaža Borik u selu "Nomad Valley Zadar"

"Radimo mrežu partnera u Boriku, gdje se nalazi 'Dolina', i u cijelom Zadru, kako bismo ponudili neke posebne pogodnosti za nomade, a super je i za njih i za lokalne ugostitelje prilika – kako taj projekt traje od 10. listopada do 31. ožujka sljedeće godine, dakle izvan ljetne sezone – da ugostitelji ne moraju preko zime zatvarati restorane i mogu nuditi svoje ugostiteljske usluge nomadima", kaže voditelj prvog hrvatskog sela za digitalne nomade.

Odmaralište, premium kamp u selu "Digital Nomad Valley Zadar"
Odmaralište, premium kamp u selu "Digital Nomad Valley Zadar"

"A kažem – naša je dugoročna ideja i vizija naše inicijative da surađujemo sa nekim lokalnim zajednicama i gradovima i time ćemo moći tijekom cijele godine imati programe za digitalne nomade", zaključuje sugovornik RSE.

O kampanji 'Croatia, your new office!'

Hrvatska turistička zajednica od početka pomaže stvaranju mogućnosti za smještaj i rad digitalnih nomada u Hrvatskoj, a početkom godine provela je i promotivnu kampanju "Croatia, your new office!" s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne i dobro pripremljene destinacije za digitalne nomade.

"Interes digitalnih nomada za Hrvatsku je dobar i raste", kaže za RSE voditeljica Odjela za globalni PR u Hrvatskoj turističkoj zajednici, Lucijana Jerković.

Pogled na kućice sela "Digital Nomad Valley Zadar"
Pogled na kućice sela "Digital Nomad Valley Zadar"

"Prema podacima iz rujna, Ministarstvo unutarnjih poslova obrađuje 230 prijava digitalnih nomada za dobivanje jednogodišnje vize za rad u Hrvatskoj. Prijave su pretežno iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Kanade, a ostatak je dosta šarolik. Najzastupljenija županija u kojoj digitalni nomadi žele živjeti i raditi je Splitsko-dalmatinska županija, a nakon nje grad Zagreb", navodi Jerković.

Kućice u "Digital Nomad Valley Zadar" imaju grijanje, opremljenu kuhinju, kupaonicu i jednu ili više spavaćih soba.

Unutarnji izgled jedne od kućica sela "Digital Nomad Valley Zadar"
Unutarnji izgled jedne od kućica sela "Digital Nomad Valley Zadar"

Za sada je sa hotelskim lancem ugovoreno 20 kućica u kojima se može smjestiti više od 50 osoba, a projekcija je da tamo non-stop do proljeća boravi između 30 i 50 digitalnih nomada.

Vanjski izgled jedne od kućica sela "Digital Nomad Valley Zadar"
Vanjski izgled jedne od kućica sela "Digital Nomad Valley Zadar"

Postoji i mogućnost colivinga, dakle dijeljenja kućice sa "cimerima". Minimalni boravak je dva do četiri tjedna, a cijene su od 130 eura tjedno naviše.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG