Dostupni linkovi

Hrvatska za određivanje datuma Srbiji za EU


Ministri Vesna Pusić i Ivan Mrkić u Zagrebu, 4. ožujak 2013.
Prvi puta nakon haških presuda hrvatskim i srpskim generalima i prvi puta nakon dolaska narodnjačko-socijalističke koalicije na vlast u Srbiji, Hrvatsku je posjetio novi srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić. Teme razgovora bile su bile rješavanje ratnog nasljeđa i europska perspektiva jugoistoka Europe.

„Put svake od zemalja regije prema članstvu u Europskoj uniji koristan je ne samo za to zemlju nego i za stabilnost regije u cjelini,“ kazala je nakon gotovo dvosatnog razgovora sa svojim srbijanskim kolegom Mrkićem hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

„I Hrvatska podržava stav da Srbija treba dobiti datum za početak pregovora, u skladu sa našim stavom da je ono što je najkorisnije za stabiliziranje i europsku budućnost regije – visoki kriteriji u reformama, ali pozitivna politička poruka. Bez pozitivne političke poruke gubi se i motivacija u zemljama u regiji da ustraju na tom putu.“

Ministar Mrkić čestitao je Hrvatskoj na skorom članstvu u Europskoj uniji, čime Hrvatska - kako je kazao - „krči put i daje primjer“ drugim državama u susjedstvu.

„Mi se nadamo da ćemo sredinom godine dobiti datum za početak pregovora i činimo sve što je u našoj moći da to razumno postavimo i da zaslužimo takvo određenje datuma“, istaknuo je Mrkić.

Na novinarsko pitanje o mogućem povlačenju tužbi za genocid, ministrica Pusić kazala je kako je to tema koja će – što se hrvatske strane tiče – doći na dnevni red nakon što se riješe neki preduvjeti.

„Pitanje nestalih je svakako prvo od tih pitanja, tu je pitanje procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine… Oko tih pitanja se već raspravljaju modaliteti suradnje između ministarstava pravosuđa i državnih tužilaštava, odnosno odvjetništava. Dakle, to su preduvjeti za raspravljanje o ovoj temi“, kazala je Pusić.

Na isto pitanje – ministar Mrkić je odgovorio:

„Mi hodamo zajedno ka toj tački gde bismo odustali od tužbi. Ali potreban je ipak neki put da bude pređen. A normalno je da nam je to cilj, jer ne bismo voleli da se tim tužbama i njihovim procesuiranjem razvijaju takva stanja koja ne doprinose zdravlju nijedne od obe nacije.“

O presudama i manjinama

Što se tiče pitanja nestalih, napravljen je precizan plan aktivnosti i konkretan napredak i rezultati se očekuju već do sredine ove godine, kazala je ministrica Pusić.

Zamoljeni da komentiraju oslobađajuće haške presude generalima Gotovini i Markaču, odnosno generalu Perišiću, ministrica Pusić podsjetila je da je hrvatska pozicija da – ako prihvatite međunarodno sudovanje – njegove presude poštujete i kada se poklapaju sa vašim stavom, i onda kada se ne poklapaju.

„Vi znate da je inače to kako ko komentariše te presude u suštini irelevantno, ali ja mogu lično da kažem da se radujem što je Perišić oslobođen“, izjavio je ministar Mrkić.

Ministrica Pusić kazala je kako se razgovaralo i o potrebi da se standardiziraju uvjeti i tretman hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj. Prema njenim riječima, srpska strana izrazila je spremnost da se omogući dostupnost udžbenika na hrvatskom jeziku pripadnicima hrvatske manjine u Srbiji, a ona je najavila da će se nastaviti razgovor o tome da hrvatska manjina u Srbiji dobije iste standarde političke reprezentacije kakve ima srpska manjina u Hrvatskoj.

Na sastanku je dogovoreno da se formira zajedničko povjerenstvo koje će koordinirati rješavanje svih otvorenih pitanja između dvije države, a dvoje ministara redovito će se susretati dva puta godišnje.

Ministra Mrkića primili su u ponedjeljak i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG