Dostupni linkovi

U sudaru vozova u Hrvatskoj troje poginulih i 11 povređenih, saopštio premijer Plenković


Ova fotografija pokazuje mesto sudara voza u blizini Novske, Hrvatska, u subotu, 10. septembra 2022. Putnički i teretni voz sudarili su se u petak navečer u središnjoj Hrvatskoj, pri čemu je nekoliko ljudi poginulo i povređeno, saopštile su vlasti.

Tri osobe su poginule, a 11 je povređeno, u sudaru teretnog i putničkog voza u Hrvatskoj, između Novske i Okučana u Sisačko-moslavačkoj županiji, izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković 10. septembra iza ponoći.

Povređeni su prevezeni u Pakrac, Novu Gradišku i Slavonski Brod, gde su zbrinuti u bolnicama, rekao je Plenković novinarima u Novskoj, nadomak mesta nesreće.

Naveo je da, prema dostupnim informacijama, hospitalizovani nisu u životnoj opasnosti i da je reč o hrvatskim i stranimi državljanima, ali nije precizirao njihovu nacionalnost.

Identitet poginulih nije tokom noći saopšten.

Spasioci su stigli na mjesto sudara voza u blizini Novske, Hrvatska, u subotu, 10. septembra 2022.
Spasioci su stigli na mjesto sudara voza u blizini Novske, Hrvatska, u subotu, 10. septembra 2022.

Premijer Hrvatske je istakao da zbog neosvetljenog terena na mestu nesreće i noćnih uslova nije poznato da li ima još žrtava pod olupinama vozova. Vozovi su, kako je opisao, od siline udara ispali iz šina. Spasilačke ekipe ostaju na terenu.

Nesreća se dogodila 9. septembra uveče, oko 21.30 časova. Istraga je u toku, kako je saopštio Plenković, nakon čega će biti dostupno više informacija.

Rekao je da prema prvim informacijama nije poznato zašto je teretni voz stajao na pruzi, a da je verovatno da je zastao zbog kvara.

"Službe su reagirale izuzetno brzo, a sve dodatne detalje o nesreći znaćemo sutra", rekao je premijer.

Saobraćaj je u prekidu.

Grad Novska na raspolaganju porodicama žrtava

Gradonačelnica Novske Marija Kušmiš izjavila je da su svi povređeni zbrinuti na vreme i upućeni u bolnice.

"Ispred grada stojimo na raspolaganju obiteljima ozlijeđenih, ali i smrtno stradalih putnika. Želim se zahvaliti svim službama koje su na terenu i koje će ostati do utvrđivanja činjenica zašto i kako je došlo do ove nesreće", rekla je Kušmiš.

Crveni križ Novske je objavio broj telefona za informacije o žrtvama: +385 44 600 572.

Hirurg u Opštoj bolnici Nova Gradiška Darko Kikić rekao je za Hrvatsku-radio televiziju (HRT) da je u tu bolnicu primljeno sedam osoba, od kojih je jedna maloletna.

"Dvije osobe su zadobile teške tjelesne ozljede, ostalih pet osoba je zadobilo lakše ozljede. Ostali pacijenti su u dobi od 40-65 godina. Nitko nije životno ugrožen i svi su stabilno. Dva su naša državljana, ostalih petero su strani državljani, vjerojatno iz Irana", izjavio je doktor za HRT.

U Pakracu je hospitalizovana jedna osoba, a u Slavonskom Brodu tri.

Službe ostaju na terenu

Prve informacije Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske kasno uveče 9. septembra, bile su da u sudaru teretnog i putničkog voza ima "više poginulih i povređenih osoba".

Kako je saopšteno iz Civilne zaštite, oko 21.30 je primljena informacija o sudaru vozova na oko dva kilometra od postaje Rajić, kod grada Novske prema Okučanima.

"Na mjesto nesreće upućene su ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasci, policija, pripadnici HGSS-a, djelatnici Hrvatskih željeznica, načelnik Stožera civilne zaštite Novske i voditelj Županijskog centra Sisak", naveli su na Tviteru.

Putnički voz 2506, koji se sudario sa teretnim, vozio je na relaciji Vinkovci – Novska, saopštile su Hrvatske železnice. Dodaje se da će uzrok nesreće biti poznat nakon istrage.

"Oko 21 i 30 sati između kolodvora Okučani i Novska došlo je do naleta putničkog vlaka br. 2506 na teretni vlak. U nesreći ima smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba. HŽ Putnički prijevoz izražava sućut obiteljima smrtno stradalih osoba", napisali su 9. septembra.

Na Fejsbuku se snimkom sa terena oglasila Hrvatska gorska služba spasavanja (HGSS), dodajući da je raspoložive ekipe uputila na lokaciju nakon sudara vozila u okolini Novske.

XS
SM
MD
LG