Dostupni linkovi

Hrvatska vojska završila prilagodbu NATO standardima


Potpisivanje Deklaracije, Zagreb, 25. listopada 2012.
Potpisivanje Deklaracije, Zagreb, 25. listopada 2012.
Potpisivanjem Deklaracije o završetku integracijskog procesa u strukture NATO-a Hrvatska vojska završila je proces prilagodbe uvjetima i standardima NATO-a.

Deklaraciju su potpisali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) general pukovnik Drago Lovrić i zamjenik zapovjednika Savezničkog zapovjedništva za transformaciju, general zbora Mieczyslaw Bieniek.

General Lovrić je u izjavi nakon potpisivanja Deklaracije naglasio spremnost Oružanih snaga Hrvatske da vlastita iskustva u dosadašnjem transformacijsko-integracijskom procesu prenese i na oružane snage zemalja regije koje su istakle aspiracije za članstvo u Savezu.

General zbora Bieniek čestitao je Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama Hrvatske na uspješno obavljenom integracijskom procesu. Istaknuo je važnost hrvatskog sudjelovanja u naporima NATO-a u operacijama potpore miru te potpore koju Hrvatska pruža zemljama kandidatima za NATO iz hrvatskog susjedstva, a kazao je i kako je uvjeren da će Republika Hrvatska i Oružanih snaga Hrvatske s podjednakim uspjehom doprinositi i ostvarivanju NATO inicijative Pametne obrane i Povezanih snaga.

General Mieczyslaw Bieniek
General Mieczyslaw Bieniek
"Pozdravljam i odlučnost koju je Hrvatska pokazala u reformi obrambenog sektora. Ona osigurava potrebne resurse za transformaciju u uvjetima globalne financijske krize i recesije. Hrvatska je pokazala da je pouzdan partner i član koji aktivno doprinosi na svim razinama“, zaključio je Bienek.

General Lovrić kazao je da je proces integriranja OS RH u NATO završen u kratkom vremenu zahvaljujući pripremama za članstvo koje je Hrvatska provela tijekom samog procesa prijema.

"Integracija je podrazumijevala usklađivanje rada u svim funkcionalnim područjima, od personalnog upravljanja i sigurnosti, obavještajnih sposobnosti, operacija, obuke do logistike, komunikacija i drugog. Vodili smo računa o našim specifičnostima koje ćemo i dalje razvijati, a da se pritom uklapamo u NATO-ove standarde", naglasio je hrvatski general.

On je zahvalio na potpori koju su OS RH imale u tom zahtjevnom procesu od strane savezničkog Zapovjedništva za transformaciju NATO-a (ACT) kao i Savezničkog zapovjedništva združenih snaga iz Napulja te zapovjedništava snaga NATO-a iz Madrida, Napulja i Izmira.

Certifikaciju je proveo nacionalni tim certificiranih ocjenjivača po NATO-ovim standardima CERVAL (Combat Readiness Evaluation), pod nadzorom NATO-ova tima iz Savezničkog zapovjedništva FC Madrid.

Potpisivanju Deklaracije nazočili su i bivši načelnici Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generali Anton Tus, Petar Stipetić i Josip Lucić, te pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak.
XS
SM
MD
LG