Dostupni linkovi

HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor o formiranju vlade u Hrvatskoj


Arhivske fotografije predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića (lijevo) i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave (desno)
Arhivske fotografije predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića (lijevo) i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave (desno)

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Domovinski pokret (DP) postigli su dogovor o formiranju u nove parlamentarne većine i buduće vlade u Hrvatskoj.

Kako prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT), Marko Milić iz HDZ-a je rekao da su se timovi te dvije stranke na sastanku 8. aprila usaglasili "u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade".

"Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće vlade, iznijeće se na stranačkim tijelima tokom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost", rekao je Milić.

Prethodno je potpredsjednik vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao da će se sastanci nastaviti 8. maja, kao i da će ići u konkretna rješenja ustrojstva buduće vlade.

"Uvjeren sam da ćemo do kraja sedmice taj proces u potpunosti završiti, nakon čega će vjerojatno slijediti konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora, a na toj sjednici, nadamo se, ćemo pristupiti i imenovanju buduće vlade Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Andrejem Plenkovićem", rekao je Bačić.

Uoči pregovora HDZ-a i DP-a 8. maja, oglasili su se i iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), čiji je predsjednik Dario Hrebak izrazio uvjerenje da će Andrej Plenković ponovno biti premijer Hrvatske.

Plenković se 7. maja sastao sa osam poslanika nacionalnih manjina.

Na sastanku je zaključeno da će mu najmanje jedan poslanik iz Kluba manjina dati podršku za mandatara buduće vlade, što će mu biti dovoljno za najmanje 76 potrebnih potpisa.

Plenkovića, međutim, neće podržati novoizabrani poslanici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Na parlamentarnim izborima, 17. aprila nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.

Relativni pobjednik je izbora je HDZ sa 61 mandatom, od kojih tri iz dijaspore.

Drugoplasirana je koalicija lijevog centra okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) sa 42 mandata, a trećeplasirani desničarski DP sa partnerima ima 14 mandata, sa tim da je jedan poslanik rekao da neće podržati HDZ.

Slijede desničarski Most sa 11 mandata i zeleno-lijeva stranka Možemo sa 10 mandata.

Po dva mandata imaju regionalne stranke, Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sjever, a jedan mandat stranka Fokus.

Hrvatski sabor ima ukupno 151 mjesto, osam je rezervisano za poslanike nacionalnih manjina, od kojih su tri srpska. Stranke ili koalicije koje žele da formiraju novu vladu trebaju da prikupe najmanje 76 glasova.

XS
SM
MD
LG