Dostupni linkovi

Hrvatska diplomacija osuđuje ruski potez i traži brze sankcije EU


Zastave Hrvatske i Evropske unije

Hrvatski diplomatski predstavnici ponovili su osudu ruskog priznanja dviju ukrajinskih otcijepljenih pokrajina i punu hrvatsku potporu Ukrajini i njenoj teritorijalnoj cjelovitosti.

"Vrlo smo zabrinuti zbog onoga što se događa u Istočnoj Europi. Riječ je o kršenju međunarodnog prava", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman medijima na margini izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova država članica Evropske unije u utorak u Parizu na kojem se razgovaralo o sankcijama Rusiji.

"Pozivamo Rusiju da opozove ta priznanja i da se vrati razgovorima u normandijskom formatu. Želio bih ponoviti punu hrvatsku potporu neovisnosti, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Adreja Metelko Zgombić, koja u Bruxellesu sudjeluje na pripremnom sastanku za redovni proljetni summit EU zakazan za 24. i 25. izvijestila je da se na sastanku razgovaralo i o stanju u Ukrajini, što će također biti jedna od tema proljetnog summita.

"Ja sam u ime Hrvatske ponovila osudu ruskog priznanja dvaju ukrajinskih područja izvan vladine kontrole i podržala brzo usvajanje paketa sankcija", rekla je Metelko Zgombić.

I dalje nema očitovanja hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji se u izjavama posljednjih tjedana protivio konfrontiranju sa Rusijom u ukrajinskoj krizi.

XS
SM
MD
LG