Dostupni linkovi

U izradi zakon o zaštiti žena silovanih u ratu


Potpisivanje sporazuma o suradnji UNDP i Ministarstva hrvatskih branitelja u Zagrebu, 21. siječanj 2013.
U Zagrebu je u ponedjeljak potpisan sporazum o suradnji Razvojne agencije Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstva hrvatskih branitelja na rješavanju pitanja pravne zaštite žrtava silovanja u Domovinskom ratu. Ministarstvo u suradnji sa UNDP-om radi na prijedlogu Zakona o žrtvama seksualnog nasilja u ratu, koji bi uskoro trebao biti dovršen.

„Procjenjuje se da je oko 3000 žena silovano tijekom Domovinskog rata, međutim službeni zapisi govore o svega 67 slučajeva, a tek jer nekoliko slučajeva završilo na sudu,“ kazala je stalna predstavnica Razvojne agencije UN-a u Hrvatskoj (UNDP) Louise Vinton na potpisivanju sporazuma o suradnji u pravnoj zaštiti žena silovanih u ratu.

„Preživjele žrtve silovanja u ratu morale su se nositi s posljedicama sasvim same, bez ikakave potpore države ili razumijevanja društvene zajednice. Činjenica da je prošlo 20 godina praktično bez ikakve akcije snažna je ilustracija uzrečice kako je zakašnjela pravda – zanijekana pravda.“

Potpisom u ponedjeljak pokreće se projekt koji će pomoći provođenju skorog Zakona o žrtvama seksualnog nasilja u ratu, pojasnio je ministar branitelja Predrag Matić.

„Ovim zakonom želimo žrtvama najprije osigurati adekvatnu zdravstvenu i psihološku pomoć koje su preduvjeti prihvažćanja i razumijevanja traume, a onda i govora o njoj. Zatim, cilj nam je žrtvama silovanja pružiti edukaciju o oblicima zaštite prilikom svjedočenja, imajući u vidu da velik broj silovanih osoba odbija svjedočiti zbog straha od ponovnog susreta sa silovateljima. Sam kazneni progon počinitelja zločina ne može posebno doprinijeti oslobađanju od traume, ali naš cilj je zakonski kazniti sve počinitelje kako bismo žrtvama vratili osjećaj sigurnosti i zaštićenosti, ali i kako bismo pokazali da zločini – ma koliko bili prešućivani – neće proći nekažnjeno“, poručio je on.

Svakodnevne torture

Zakon će žrtvama silovanja dati i finacijsku potporu za traumu proživljenu unazad dvije decenije, koja je i svojevrsna naknada za to da država kroz svo to vrijeme nije pomogla, kazao je Matić.

Predsjednica udruge „Žene u Domovinskom ratu“ Marija Slišković podsjetila je na kontekst u kojem su se silovanja u ratu događala – od Vukovara nadalje.

„Svakodnevno silovanje, mučenje, torture... Nije se radilo o slučaju, nego o broju koji govori o obliku ratne strategije. Žene su odvođene u kuće, stanove, ćelije, samice; dolazili su vojnici ili kažnjenici za druge zločine, njih često desetak i više i silovali su ih uz različite torture. Žene na okupiranom području morale su imati bijelu krpu na vratima, koja nisu smjeli zaključavati. Vojnici su ulazili s naoružanjem i vršili nasilje“, podsjeća Slišković.

A da je krajnje vrijeme da se zakon o žrtvama silovanja u ratu donese, neka ilustrira izjava Vukovarke Đurđice Pankas koja je nakon ulaska JNA i srpske paravojske bile višekratno silovana, koja je pred godinu dana za RSE kazala:

"Prvu svoju izjavu o silovanja dala sam u Zagrebu 1992. godine, nakon što sam u četvrtom mjesecu izašla iz Vukovara. Drugi izjavu sam dala u Crikvenici gdje sam bila kao prognanik, bila je krim-policija iz Rijeke. Treću izjavu sam dala 2001-ve kada sam se vratila u Vukovar, bio je iz krim-policije iz Vinkovaca. Četvrtu izjavu sam dala pred 4 godine u Županijskom sudu u Vukovaru... Od 1991-ve do dan-danas nitko ništa nije rekao ni pitao... Mnoge žene su se javljale, davale svoje izjave, međutim – od toga ništa..."

Za prvu fazu projekta prikupljeno je 175.000 dolara.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG