Dostupni linkovi

Odbačena tužba fundamentalista protiv medija


Sud je potvrdio da članci nisu mogli imati negativne učinke prema osobama katoličke vjeroispovijesti: Vanja Jurić
Sud je potvrdio da članci nisu mogli imati negativne učinke prema osobama katoličke vjeroispovijesti: Vanja Jurić

Zagrebački Županijski sud odbacio je tužbu pet katoličkih fundamentalističkih udruga da je portal Index.hr u tri svoja teksta diskriminirao katolike. Hrvatski sudovi dobro štite slobodu izražavanja kao ustavno pravo, ocjenjuju stručnjaci.

"Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u", "Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca" i "Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti - što bi rekao sveti Leopold" – tri su teksta objavljena na portalu index.hr prošlog proljeća, kada je Hrvatskom putovalo tijelo svetog Leopolda Mandića, a javni mediji o tome naveliko izvještavali.

Pet katoličkih fundamentalističkih udruga, među kojima su najpoznatije "U ime obitelji" Željke Markić i "Vigilare" Johna Vice Batarela tužili su Index.hr za diskriminaciju katolika, tražili da se tekstove skine s portala, ali i da se Indexu.hr unaprijed zabrani objavljivanje svih tekstova koji – prema tužbi "na bilo koji način diskriminiraju osobe katoličke vjeroispovijesti".

Sutkinja Lidija Jelavić ocijenila je da ovi tekstovi "nisu imali za cilj povredu dostojanstva osoba katoličke vjeroispovijedi kojima bi uzrokovali strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje".

"Presuda Županijskog suda je potvrdila sve ono što smo mi tijekom cijelog postupka isticali – prvo, da tema indexovih članaka uopće nisu bili katolički vjernici, već prvenstveno problematiziranje postupaka Hrvatske radio-televizije kao javnog servisa, a zatim i postupaka Katoličke crkve kao institucije, što je važno", navodi u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) odvjetnica portala Index.hr Vanja Jurić.

"Drugo, sud je potvrdio i da ti članci naprosto nisu mogli imati negativne učinke prema osobama katoličke vjeroispovijesti, odnosno da objavom tih članaka katolički vjernici nisu mogli biti stavljeni u nepovoljniji položaj, što je pretpostavka diskriminacije", ističe Jurić.

Zašto je ova presuda važna?

"Presuda je važna jer je tužbom za diskriminaciju nekoliko katoličkih udruga pokušalo na mala vrata uvesti kazneno djelo blasfemije, odnosno bogohuljenja. Zapravo, željeli su spriječiti da se na bilo koji način može propitivati i kritizirati praksa Katoličke crkve, ono što oni smatraju da im je sveto i njihove dogme", ocjenjuje za RSE autor nekih od tuženih tekstova, novinar Indexa.hr Vojislav Mazzocco.

Odvjetnica Jurić već je nakupila iskustva u obrani medija i slobode medija pred sudovima. Ona pozitivno vrednuje rad hrvatskog pravosuđa u ovom osjetljivom području.

"Mislim da hrvatski sudovi dobro štite slobodu izražavanja kao ustavno pravo. Čak i kada nam se nekad ne čini tako u prvom stupnju, viši sudovi – županijski, Vrhovni i Ustavni sud Hrvatske – uglavnom na kraju isprave greške koje su napravili niži sudovi. Ono što iz mog iskustva mogu reći je da sudovi u Hrvatskoj kvalitetno štite slobodu izražavanja u velikoj većini slučajeva", navodi Vanja Jurić.

Kao "prijatelji suda" u ovaj postupak su se uključile i dvije odvjetnice koje surađuju u Centru za zaštitu slobode izražavanja, projektu Hrvatskog novinarskog društva.

"Do sada u ovih nešto više od dvije godine rada Centra, odvjetnici suradnici Centra imali su više od 120 raznih intervencija. Kroz centar je Hrvatsko novinarsko društvo po prvi puta postalo i 'prijatelj suda', svojevrsni medijski vještak kakvih sudovi u Hrvatskoj inače nemaju. Članovi novinarskog društva taj odvjetnički angažman ne plaćaju", kaže za RSE glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva Vladimir Lulić.

Katoličkim fundamentalistima ovo nije prvi poraz u bitci sa portalom Index.hr oko svetog Leopolda.

Ranije su ih već neuspješno tužili Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva, Vijeću za elektroničke medije i Pučkoj pravobraniteljici, a na zagrebačkom Prekršajnom sudu bezuspješno su tražili zabranu indexa.hr.

Najavljuju da će se žaliti i na ovu presudu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG