Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska u turizmu kapitalizirala


Sunce, more i priroda, dakle, i dalje ostaju glavni aduti hrvatskog turizma, ali dodatnih sadržaja ima sve više: Hvar

Hrvatski turizam opet bilježi bolje rezultate i 11 milijuna više noćenja u 2016. godini u odnosu na godinu ranije. Dio objašnjenja jest u problemima sa sigurnošću koje imaju neke mediteranske zemlje, ali možda još više stvar je u novim sadržajima, jačanju kontinentalnog turizma i višoj razini usluge. U ovoj godini očekuje se novih 800 milijuna eura investicija u hrvatski turizam, najviše u objekte visoke klase.

Nikada bolje! Ugodini koja je za nama u Hrvatskoj je boravilo gotovo 16,5 milijuna turista i ostvarilo 91,5 milijun noćenja, što je donijelo zaradu od preko devet i po milijardi eura, podaci su Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma.

"Godine 2015. bili smo po apsolutnom i relativnom rastu prvi na Mediteranu. U 2016. godini smo treći", navodi direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić.

I ove je godine najviše dolazaka i noćenja ostvareno je s tržišta Njemačke – 2,4 milijuna gostiju sa 18,3 milijuna noćenja, što je gotovo 20 posto svih noćenja, a onda su tu turisti iz Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Češke, Velike Britanije, Slovačke, Nizozemske i Mađarske.

Jedanaesta je na listi Bosna i Hercegovina sa 408.000 turista i 2,3 milijuna noćenja, devetnaesta Srbija sa 130.000 gostiju koji su ostvarili gotovo 900.000 noćenja, trideset i prva je Makedonija sa 32.000 gostiju i 170.000 noćenja, četrdeset i osma Crna Gora s gotovo 19.000 turista i preko 52.000 noćenja i pedeset i prvo Kosovo sa 11.500 gostiju sa 34.000 noćenja.

Važna stvar je i poruka da je Hrvatska sigurna zemlja: Turisti u Dubrovniku
Važna stvar je i poruka da je Hrvatska sigurna zemlja: Turisti u Dubrovniku

Hrvatska sigurno u turizmu kapitalizira zbog turbulencija na arapskom dijelu Mediterana, ali to nije sve, objašnjava za RSE uspjeh hrvatskog turizma dugogodišnja turistička novinarka Tina Čubrilo.

"Jako važna stvar je da ide poruka da smo mi sigurna zemlja. To je u turizmu broj jedan, ali mislim da su se malo trgnuli i turistički profesionalci. Imamo jako kvalitetne privatne hotele koji puno rade i šalju poruku samom svojom kvalitetom. Zanimljivo je da su najposjećeniji i najpopunjeniji bili upravo hoteli te visoke kategorije", napominje Tina Čubrilo.

I veliki jadranski gradovi poput Splita postaju destinacije, a ne samo mjesta kamo slijeću avioni, gradovi na kontinentu od Zagreba nadalje postali su destinacije, kreiraju se novi sadržaji za turiste koji su sve dubljeg džepa i dolaze i kada nije ljeto.

"Ide se najviše sa investicijama četiri i naročito pet zvjezdica. Gosti traže određeni luksuz, a to znači da su spremni i više platiti. Evidentno je jasno da smo uspjeli turističku sezonu produžiti i deseti, jedanaesti i dvanaesti mjesec", kaže ministar turizma Gari Capelli.

Festivali elektronske glazbe na Jadranu poboljšali su statistike za ljetne mjesece, a činjenica da je Zagreb drugu godinu za redom najbolja europska adventska destinacija dovode goste po zimi. Međutim, elektronika se nosi i na kontinentu i svjetski poznati DJ Armin van Buuren zabavljao je desetak tisuća ljudi iz šezdeset zemalja na novogodišnjem partyju u sklopu još jednog zagrebačkog festivala.

"Nakon pet godina organizacije Ultra Europe u Splitu odlučili smo naše znanje i iskustvo prenijeti u Zagreb. Organizirali smo Croatia Winter Music festival koji završava 6. siječnja. Opet gradimo destinaciju i gradimo festival koji ne traje samo jedan dan nego cijeli tjedan. Posjetitelji ostaju više dana i to je cilj ovog projekta", pojašnjava u ime organizatora Luka Jureško.

Inače, Novu godinu je u Hrvatskoj dočekalo 45.000 stranih turista, od čega ih je – ne bi vjerovali – 983 smješteno – u kampovima.

Sunce, more i priroda, dakle, i dalje ostaju glavni aduti hrvatskog turizma, ali dodatnih sadržaja ima sve više. Planira se turistički angažirati slabije razvijene dijelove Hrvatske za ruralni turizam, dodatno ojačati kongresni i zdravstveni turizam, a sljedeće ciljano emitivno tržište je – Kina.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG