Dostupni linkovi

Hrvatska: Turistički rezultati bolji od onih iz 1989. godine


Dubrovnik
Dubrovnik

Hrvatska će ove godine od stranih gostiju u turizmu zaraditi preko osam milijardi eura, izvijestio je resorni ministar Darko Lorencin. Rezultati su bolji i od posljednje predratne turističke sezone, davne 1989. godine, koja je dugo vremena bila nedostižan uzor.

Rezultati za cijelu prošlu godinu dostignuti već u prvih 9 mjeseci, produljenje pune sezone i na rujan, preko 75.000.000 noćenja i preko 13.000.000 dolazaka, veliki comeback domaćih gostiju – ministar turizma Darko Lorencin imao se čime pohvaliti.

„Za prvih devet mjeseci imamo porast u dolascima turista za 8,1 posto i – ono što je najbitnije – porast u broju noćenja od 7 posto. Imali smo izvrstan mjesec rujan, koji je imao preko 10 posto više noćenja nego prošlogodišnji rujan. Zato sada sa velikom sigurnošću možemo reći da će ukupan prihod samo od stranih turista ove godine preći osam milijardi eura. Sezona nije završena, turista ima, i najave za mjesec listopad su odlične.“

„Mnogo toga pozitivnog se poklopilo za hrvatski turizam“, komentira ove rezultate za naš program novinarka Hrvatskog radija i predsjednica Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET Tina Čubrilo.

„Toplo vruće ljeto, topla suha jesen, sigurnost Hrvatske, situacija na istočnom Mediteranu… Mora se priznati da je rezultatima pridonijela i promidžba koju su poduzeli Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma, jedna dobra poruka 'od uha do uha' naših gostiju, novi hoteli, festivali za mlade, dakle – ove godine zaista možemo biti zadovoljni.“

Rezultati su bolji i od posljednje predratne turističke sezone, davne 1989. godine, koja je dugo vremena bila nedostižan uzor.

„Vidimo po ovim rezultatima da bismo je mogli dostići, a čak malo i prestići, jer je u prihodima samo od stranih gostiju preko osam milijuna eura“, smatra Tina Čubrilo.

Čini se vladajući ne farbaju da Hrvatska izlazi iz krize – broj domaćih gostiju je osjetno porastao prema prošloj godini.

„Ono što nas posebno veseli je ta komponenta domaćih turista koja je za prvih 9 mjeseci porasla za osam posto i stavila domaće turiste na visoko treće mjesto. To je isto tako dokaz pozitivnih makroekonomskih kretanja u Republici Hrvatskoj koje imamo od ove godine“, kaže ministar Lorencin.

To je dobra vijest iz više razloga, slaže se i kolegica Čubrilo.

„Jer, za razliku od nekih drugih zemalja gdje domaći gosti čine polovicu ili 60 posto gostiju, u Hrvatskoj je to bilo zanemarivo. Ovo govori da ipak standard nešto raste, i da je bilo vruće ljeto i da je svatko htio negdje otići sa svojom obitelji, i to uglavnom najviše u apartmane.“

Istra će ove godine po prvi puta doseći brojku od 3 i po milijuna gostiju i oko 23,4 milijuna noćenja, i čini čak trećinu ovogodišnjeg hrvatskog turističkog rekorda. Predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, koji već u Italiji priprema sljedeću sezonu, za naš radio kaže kako uspjeh nije rezultat političke krize na istočnom Mediteranu, da dio uspjeha sezone leži u dobrom vremenu, ali – da to nije sve:

„U ovoj godinu su važni čimbenici koji su odradili tako veliki rezultat prije svega jako dobra suradnja privatnog i javnog sektora koji su na vrijeme i na pravim tržištima pokrenuli marketinške aktivnosti u kombinaciji sa cijenama, koje su dale rezultate. Ne manje važan faktor je da ove godine nismo imali kiše, a lani smo u šestom, sedmom i osmom mjesecu imali 54 kišna dana.“

Na produljenje sezone utjecali su i novi program Ministarstva „Hrvatska 365“ koji želi privući turiste svih 12 mjeseci, novi sadržaji u Zagrebu i Splitu koji su puni turista kroz cijelu godinu, ali i bizarni detalji poput onog da je na Plitvičkim jezerima sniman južnokorejski reality show, pa je i to jedan od razloga booma južnokorejskih turista u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG