Dostupni linkovi

Hrvatska tvrdi da Srbija zna lokacije sekundarnih grobnica


Groblje, Vukovar
Groblje, Vukovar

Nevladine udruge i novinari koji su se bavili pitanjem nestalih vjeruju u utemeljenost izjave hrvatskog ministra ratnih veterana Tome Medveda da njegovo ministarstvo posjeduje dokumente koji dokazuju da je JNA (Jugoslavenska narodna armija) početkom devedesetih u Vukovaru premještala posmrtne ostatke ubijenih hrvatskih vojnika, policajaca i civila u sekundarne grobnice.

"Vrlo je moguće da su tijela premještana u sekundarne grobnice, ali nije jasno jesu li to radili pripadnici tzv. Teritorijalne obrane hrvatskih Srba, dobrovoljci iz Srbije ili JNA", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič.

"Ali apsolutno je jasno da je sve što se dešavalo u Vukovaru i njegovim predgrađima i mjestima poput Bogdanovaca, Sotina i Lovasa bilo pod širom kontrolom JNA, i da je logično pretpostaviti da je bilo premještanja i da su neki pripadnici JNA za to znali. Mi nemamo dokaze za to i vrlo bih rado vidjela što to imaju u Ministarstvu branitelja", kaže voditeljica Documente.

Tvrdnje Tome Medveda

Boraveći u Vukovaru na obilježavanju obljetnice sloma hrvatske obrane grada 1991. godine, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je u ponedjeljak da njegovo ministarstvo posjeduje dokumente koji dokazuju da je JNA početkom devedesetih u Vukovaru premještala posmrtne ostatke ubijenih Hrvata, sa imenima osoba koje su to radile. Doda je da su njihova traženja od Srbije da preda ostalu dokumentaciju vezanu uz to ostala bez odgovora.

"Mi smo im u proteklih nekoliko mjeseci dostavili desetke naših zahtjeva. Ono na čemu mi inzistiramo su jasni i precizni protokoli prema danima i prema postupanjima konkretnih osoba kako bismo saznali gdje su posmrtni ostaci koje je srpska vojska nakon ulaska u grad Vukovar iz primarnih grobnica preselila u nama nepoznate sekundarne grobnice", kazao je Medved.

Medved: Inzistiramo na jasnim i preciznim protokolima
Medved: Inzistiramo na jasnim i preciznim protokolima

Zanimljivo je da je na te dokumente i na to da Hrvatska od Srbije traži dokumentaciju o sekundarnim grobnicama prvi još u kolovozu 2017. godine upozorio Medvedov zamjenik i voditelj Uprave za zatočene i nestale u Ministarstvu Stipe Sučić, ali ni onda nije bilo nikakve reakcije ni sa koje strane.

Tada je kazao da su ti dokumenti toliko detaljni da navode imena osoba koje su upravljale pojedinim buldožerom, a da je odluka o premještanju masovnih grobnica ubijenih Hrvata donesena nakon što je međunarodna zajednica otkrila masovnu grobnicu pobijenih Hrvata na Ovčari.

Dugogodišnji predsjednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović kazao je tada da, što se srpskih organa tiče, ne postoji nijedan neodgovoreni zahtjev.

I dalje 1.872 nestala

I novinarka "Slobodne Dalmacije" i "Jutarnjeg lista" Marina Karlović Sabolić, koja je pisala o problematici nestalih i pronalaženja grobnica, vjeruje u utemeljenost Medvedove izjave.

"Nema šanse da tadašnja JNA u svojim službenim protokolima nije zabilježila gdje je sve selila kosti ubijenih hrvatskih branitelja i civila nakon pada Vukovara. Tim više što je Jugoslavenska armija i u drugim sukobima na području bivše Jugoslavije poput onoga na Kosovu ulovljena upravo u istom tom seljenju kostiju", kaže Sabolić.

Karlović Sabolić (na fotografiji) vjeruje u utemeljenost Medvedove izjave
Karlović Sabolić (na fotografiji) vjeruje u utemeljenost Medvedove izjave

Prema podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Republika Hrvatska traga za još 1.872 državljana Hrvatske, nestala tijekom rata u Hrvatskoj 1991. – 1995. godine. Od toga je sa područja bivše općine Vukovar njih 386, nestalih 1991. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG