Dostupni linkovi

Zašto hrvatska predsjednica ne voli čokoladice iz Srbije?


Hrvatska predsjednica mora promicati hrvatske proizvode: Kolinda Grabar-Kitarović
Hrvatska predsjednica mora promicati hrvatske proizvode: Kolinda Grabar-Kitarović

Izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o čokoladicama proizvedenim u Srbiji izazvala je oštre reakcije u Srbiji i mnogo podsmijeha na društvenim mrežama u Hrvatskoj. Njeni prethodnici na funkciji u izjavama za RSE ne vide razloga za ispriku zbog toga što je čokoladica iz Srbije, i upozoravaju da njena izjava nosi vrlo jasnu nacionalističku poruku. Analitičari u Srbiji cijeli slučaj nazivaju nepotrebnim i besmislenim.

Prethodnik Kolinde Grabar-Kitarović na funkciji hrvatskog predsjednika Ivo Josipović kaže kako njezina izjava nosi jasnu nacionalističku poruku.

"Izjava gospođe predsjednice o čokoladicama je doista neprimjerena jer nosi vrlo jasnu nacionalističku poruku. Nosi i gospodarsku poruku kako proizvodi iz nekih zemalja 'nisu dobrodošli'. Ta priča da hrvatska predsjednica treba reklamirati samo hrvatsko naprosto ne može stajati u globaliziranom svijetu. Ovo nije reklama, to je naprosto bilo pitanje poklona djeci. Bila je javna nabava", ističe Josipović za RSE.

Podsjetimo, ona je na obljetnicu najžešćih napada JNA na Dubrovnik 1991. bila u Dubrovniku, položila vijence na grob palih branitelja i djeci u jednom dječjem vrtiću podijelila čokoladice koje proizvodi "Pionir" iz Subotice. Kada je netko sliku čokoladice poslao medijima, konsternacija i isprika.

"Bila sam izuzetno razočarana činjenicom, kako osobno doista zastupam i iz sveg srca podržavam kampanju 'Kupujmo hrvatsko', da su se u toj košari našli i neki proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje. To je sasvim u redu, oni su tu na hrvatskom tržištu, ali, pak, hrvatska predsjednica mora promicati hrvatske proizvode. To se više neće dogoditi, a onim roditeljima koji su dobili te čokoladice ispričat ćemo se i poslati hrvatske proizvode", rekla je predsjednica Hrvatske.

Nema mjesta nikakvoj isprici, poručuje u izjavi za RSE Stipe Mesić, bivši hrvatski predsjednik u dva mandata.

"Smatram da je ovo artikl koji je kupljen u našoj trgovini, dakle – čokolade kao svake druge čokolade i nije uopće bitno tko je proizvođač. Mislim da tu nije trebala ići bilo kakva isprika", navodi Mesić.

Nacionalisti s obje strane granice bit će zahvalni zbog afere "Čokoladica", procjenjuje Josipović.

"Događaji poput ove afere 'čokoladica' zapravo, osim što šalju loše poruke s vrha hrvatske države, generiraju i reakcije. Takve izjave su povod nacionalistima i sa jedne i sa druge strane da stalno potpiruju tu vatru, i oni su vrlo složni. Vrlo dobro se druže, a potpiruju svađe među ljudima i stvaraju lošu klimu među državama. Zaista nije dobro za Hrvatsku, za našu politiku, za našu sigurnost a i za našu ekonomiju, da se vodi takva politika", ocjenjuje Ivo Josipović.

Ivo Josipović: Događaji poput ovih generiraju i reakcije
Ivo Josipović: Događaji poput ovih generiraju i reakcije


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, nema argumenata za tezu koja dolazi od srpskih političara da srpska roba nije dobrodošla u Hrvatsku. Čak nasuprot, srpski izvoz u Hrvatsku raste, a hrvatski izvoz u Srbiju pada.

Iako je Privredna komora Srbije pred koji mjesec, 21.9.2016. godine, izišla s podacima da Srbija 26 godina nakon raspada Jugoslavije konačno po prvi puta ima suficit u robnoj razmjeni sa Hrvatskom, podaci za prvih devet mjeseci to ne pokazuju.

Hrvatska je u Srbiju izvezla robe za 2.804.000.000 kuna (375 milijuna eura), a uvezla robe iz Srbije za 2.650.000 kuna (353 milijuna eura). U usporedbi sa godinom ranije, hrvatski izvoz u Srbiju pao je za tri posto, a srpski izvoz u Hrvatsku porastao je za 9,6 posto prema prvih devet mjeseci prošle godine.

Ćirković: Nepotreban incident

Za sada nema reakcija Privredne komore Srbije, a ekonomska novinarka iz Srbije Ruža Ćirković slučaj "Čokoladica" ocenjuje kao "nepotreban, besmislen i neinteligentan" incident.

"Mislim da su srpski i hrvatski političari vrlo neodgovorni i da ne utiču dobro na poslove svojih preduzeća. Smatram da su pogotovu neodgovorni hrvatski političari, s obzirom na to da Hrvatska ima 200 firmi koje imaju neko vlasništvo u firmama u Srbiji. Međutim, kao što vidimo da ovde ima 200 hrvatskih firmi, imamo neku razmenu sa Hrvatskom, ljudi putuju tamo. Dakle, potreba privrednika da sarađuju je jača od povremenih političkih tenzija", mišljenja je Ćirković.

Već danima u Srbiji dio tabloida vodi kampanju protiv jedne hrvatske tvrtke koja ima vlasništvo u srpskim kompanijama. Čitatelje se poziva da ne kupuju proizvode "Atlantik grupe", čiji je vlasnik hrvatski biznismen Emil Tedeschi, a koji, navodno, trećinu novca od prodaje uplaćuje u hrvatski mirovinski fond.

"Srbi neće da plaćaju penzije zločincima", samo je jedan od naslova ilustriran fotografijama Ante Gotovine i Mladena Markača, hrvatskih generala koje je sud u Haagu oslobodio optužbi za ratne zločine nad srpskim stanovništvom tokom akcije "Oluja".

Novinarka Ruža Ćirković ne vidi smisao ovakvih novinskih napisa.

"To bi bilo strašno smešno, jer kod te 'Atlantik grupe' rade građani Srbije, oni su tu zaposleni, od toga žive. Ako neko na tome insistira i to propagira, to je više nego glupo", riječi su Ruže Ćirković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG