Dostupni linkovi

Hrvatska spremna za mogući val izbjeglica


Sa okruglog stola u Zagrebu
Sa okruglog stola u Zagrebu

Hrvatska je spremna za mogući val izbjeglica, nakon što Mađarska sutra pooštri režim na svojim granicama. UNHCR je pohvalio Hrvatsku zbog pomoći izbjeglicama u Srbiji i Makedoniji.

Pred pooštravanje režima na mađarskim granicama, najavljeno za utorak, razumno je i vjerojatno za očekivati da će bar dio izbjeglica krenuti prema Hrvatskoj, ali hrvatske institucije i nevladin sektor spremne su za prihvat ovog prvog vala, rečeno je na okruglom stolu u organizaciji Ureda pučke pravobraniteljice.

Ministarstvo unutarnjih poslova nosit će u prvo vrijeme glavni teret u slučaju vala izbjeglica. Plan postoji i po njemu će se postupati, najavljuje načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar.

„Imamo razrađeni plan koji je potvrđen unutar Ministarstva unutarnjih poslova i kroz dogovore s drugim nadležnim državnim tijelima, tako da imamo mogućnost reakcije u okviru ovih potreba, odnosno zadaća“, kaže Sokolar.

Pravobraniteljica Lora Vidović najavljuje da neće biti nemilih scena kao u bližem i daljem susjedstvu.

„Svi smo vidjeli slike iz Makedonije, Srbije i Mađarske i svi ponavljamo da se tako nešto u Hrvatskoj sigurno neće dogoditi, i da će Hrvatska pokazati svoje humano lice i postupati sa izbjeglicama na jedan dostojanstven način. To se zaista vidi iz izjava svih vodećih političara u Hrvatskoj. Dakle, za vjerovati je da se ovom problemu zaista ne pristupa samo sa sigurnosnog aspekta, nego svakako i kao važnom humanitarnom pitanju“, naglasila je Vidović.

Hrvatska ima oko 3.000 mjesta za prihvat izbjeglica, od toga 700 u postojećim prihvatilištima za azilante i tražitelje azila u Kutini i Zagrebu, a 2.300 u policijskim objektima otvorenog i poluotvorenog tipa, uključujući i odmaralište Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu u Istri.

Ne želimo nikoga zatvarati, nego tamo možemo izbjeglicama najbrže i najkvalitetnije pružiti pomoć, kaže načelnik Sokolar.

„Radi se o vrlo praktičnim i pragmatičnim razlozima – što im odmah možemo pružiti utočište, pomoć i prehranu. To dakle nema nikakve veze sa ustanovama zatvorenog tipa ili tko zna čime drugim, nego upravo zbog ovoga što sam naveo“, konstatira Sokolar.

Pred dovršetkom je još objekata koji mogu poslužiti u prihvatne i registracijske svrhe, a Sokolar je izvijestio i kako im se dnevno obraćaju tvrtke i pojedinci koji nude najam prostora u istočnom dijelu Hrvatske, a momentalno su u dogovorima oko najma jednog objekta za smještajno-registracijske svrhe.

Voditelj misije UNHCR-a u Hrvatskoj Terence Pike posebno je pohvalio angažman hrvatskih nevladinih udruga i građana u pomoći izbjeglicama u Srbiji i Makedoniji.

„Hrvatska, koja je u prošlosti bila primateljica strane pomoći, danas dijeli odgovornost za izbjeglice koje stižu na vrata Europe u potrazi za sigurnošću“, ocijenio je Pike.

Voditeljica Ureda za azil, migrante i apatridnost u misiji UNHCR-a u Hrvatskoj Jasna Barberić pohvalila je angažman mnogih u pomoći izbjeglicama i pripremama za njihov mogući dolazak, ali je upozorila i na nedostatak koordinacije. Uputila je i apel MUP-u:

„Ima mnogo ljudi koji nude svoje prostorije, vikendice, kuće i stanove za smještaj izbjeglica. Međutim, mi ne znamo kome da se oni jave u MUP-u ili negdje drugdje. Može li se otvoriti jedna telefonska linija ili zadužiti osobu koja bi primala takve zahtjeve građana?“

XS
SM
MD
LG