Dostupni linkovi

Hrvatska skrenula „balkansku rutu“ sa svojih granica


Ranko Ostojić
Ranko Ostojić
Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je rezultate policijskog rada u prošloj godini. Reforme potrebne za ulazak u Europsku uniju dale su rezultate - balkanska ruta ilegalnih migranata skrenuta je od Hrvatske prema Mađarskoj, a broj poginulih u prometnim nesrećama pao je na brojku od prije 50 godina.

Po podacima Frontexa – europske agencije za vanjske granice Europske unije - na svim rutama ilegalnih ulazaka u uniju dolazi do zabrinjavajućeg rasta broja ulazaka, a na takozvanoj „balkanskoj ruti“ porast je od 54 posto. Gdje je tu Hrvatska? Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izvijestio je da Hrvatska – za razliku od drugih graničnih država Europske unije – bilježi pad broja ilegalnih prelazaka državne granice za 30 posto.

„Naš dio na toj 'balkanskoj ruti' pokazuje da je zahvaljujući aktivnostima na hrvatskoj granici – povećanju kapaciteta granične policije, pripremama za uvođenje šengenskog režima i modernizaciji opreme granične policije – potpuno skrenuta 'balkanska ruta', koje mi jesmo dio, od Hrvatske prema Mađarskoj. To su egzaktni podaci koji govore da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u ovim trenucima koja je uspjela svoje granice – neću reći držati zatvoreno – ali ih držati pod kontrolom, s ozbiljnim padom broja ilegalnih migranata.“

Tijekom 2013. godine zabilježena su 34 kaznena djela motivirana mržnjom, što je pad prema godini ranije, osim što je u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježen porast od 180 posto. Najviše je bilo prijetnji – 14, oštećenja tuđih stvari – osam i tjelesnih ozljeda – šest.

„Treba istaći da je policija u 2013. godini pronalazila počinitelje takvih kaznenih djela. Podsjetio bih – od manastira Krke do drugih koji su se dešavali, pa čak i do ovih recentnih događaja koji su bili oko sukobljavanja na nacionalnoj osnovi“, kazao je ministar Ostojić.

Postotak otkrivanja počinitelja je preko 90 posto. Za komentar ovog segmenta ministrovog izvještaja zamolili smo potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednika Srpskog narodnog vijeća, saborskog zastupnika Milorada Pupovca.

„Točno je da bilježimo porast te vrste nasilja i točno je da policija nastoji djelovati u skladu sa zakonom. Međutim, to je ipak najčešće ograničenog dosega, i to iz dva razloga. Prvo, zato što se nastoji djelovati samo prema najgrubljim oblicima etnički motiviranog nasilja, a prema uzvicima i porukama mržnje se, na žalost, nedovoljno djeluje. A sa druge strane, ono što policija učini u ograničenoj mjeri, pravosuđe još dodatno ograniči i reducira u prepoznavanju vrste krimena i u sankcioniranju.“

Ukupno – pada broj kaznenih djela, prijavljuje se osjetno više djela korupcije, smanjen je broj policijskih prijava koje Državno odvjetništvo odbacuje za 30 posto, u 2013. godini bilo je ukupno 41 ubojstvo – 10 manje nego godinu ranije, krade se manje automobila nego ranije,a u prometu pogiba sve manje ljudi.

„Pozitivni trend se nastavlja – 25 osoba je manje poginulo u prometnim nezgodama u odnosu na prethodnu godinu, iako je gotovo isti broj registriranih automobila i isti broj vozača. Činjenica je da smo došli u rang 1964. godine u odnosu na broj poginulih u saobraćajnim nezgodama“, zaključio je ministar Ostojić.
XS
SM
MD
LG