Dostupni linkovi

Hrvatskim građanima ukinute vize za SAD


Odluka SAD se odnosi na hrvatske građane koji žele turistički ili poslovno posjetiti zemlju ne dulje od 90 dana
Odluka SAD se odnosi na hrvatske građane koji žele turistički ili poslovno posjetiti zemlju ne dulje od 90 dana

Od subote, 23. listopada, građani Hrvatske mogu da putuju u Sjedinjene Američke Države (SAD) bez viza, priopćeno je iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

"Došao je i taj dan! Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza", navela je Ambasada SAD u Hrvatskoj na službenoj stranici na Facebooku.

Ova odluka Elektroničkog sustava za odobravanje putovanja (ESTA) odnosi se na hrvatske građane koji žele turistički ili poslovno posjetiti zemlju ne dulje od 90 dana.

Hrvatsko članstvo u tzv. Programu izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne suradnje dviju zemalja, poručuju iz američkog veleposlanstva.

“Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sad uživaju u mogućnosti putovanja u SAD bez viza. Ovo je bio dug, ali važan proces i pozdravljamo napore hrvatsku Vladu da ispuni stroge zahtjeve našeg programa”, rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming.

Program izuzeća od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost Sjedinjenih država.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz područja borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako postotak odbijenih zahtjeva za vizu mora biti ispod tri posto, što je Hrvatska nedavno ispunila.

Autorizacije koje budu ishodovane građanima kroz ESTA-u obično su valjane dvije godine. Putnici s već izdanim vizama B1/B2 mogu ih koristiti za put u SAD.

Još su preostale tri članice Europske unije - Rumunjska, Bugarska i Cipar kojima Sjedinjene države nisu ukinule vizni režim.

XS
SM
MD
LG