Dostupni linkovi

Hrvatskoj vojsci američka potpora od 140 milijuna dolara


Mediji navode kako će američka potpora biti iskorištena i za nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk (na fotografiji)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je na sjednici Vlade u četvrtak, 30. ožujka, u Zagrebu kako je Hrvatska sa Sjedinjenim državama kroz program financiranja stranih oružanih snaga "Foreign Military Financing" dogovorila američku potporu u iznosu od 140 milijuna dolara.

Ta će sredstva biti iskorištena za nabavu novoga naoružanja u kontekstu obrambene suradnje sa Sjedinjenim Državama, između ostaloga i za nabavu nove eskadrile helikoptera.

Do sada je kroz taj program od Sjedinjenih država stiglo 800 milijuna dolara, dodao je Plenković.

"Kada povežemo i ukidanje viza i Global Entry i izbjegavanje dvostrukoga oporezivanja i ovu novu pomoć za modernizaciju naših Oružanih snaga, možemo reći da se odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama kontinuirano unaprjeđuju", poručio je premijer Plenković.

Podsjetio je i na nedavni posjet ministrice energetike SAD-a Jennifer Granholm prilikom kojeg se razgovaralo o ulozi Hrvatske na novoj energetskoj karti Europe.

Mediji navode kako će američka potpora biti iskorištena i za nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk.

Hrvatska Ukrajini donira 14 transportnih helikoptera, od čega dvanaest modela MI 8 MTV-1 i dva modela MI 8 T. Ministar obrane Mario Banožić rekao je u srijedu 29. ožujka u Odesi, tijekom službene posjete Ukrajini, kako očekuje da će ti helikopteri uskoro stići u Ukrajinu.

Helikopteri MI 8 sovjetske i ruske proizvodnje mogu odjednom transportirati 24 vojnika ili 12 nosila s ranjenicima.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG