Dostupni linkovi

Hrvatska sa Bidenom očekuje 'vraćanje slovu Daytona' u BiH


Joe Biden, tada kao potpredsjednik SAD, i Zoran Milanović, tadašnji premijer Hrvatske, na samitu država Zapadnog Balkana u Zagrebu 25. studenog 2015. godine.

„Očekujem da će nova američka administracija biti više angažirana u regiji, ali u ovom trenutku ne znam kako će biti uključeni“, kaže za RSE profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić, u osvrtu na pobjedu demokratskog kandidata Joe Bidena na predsjedničkim izborima u SAD.

„Nemamo pojma tko će biti u administraciji kada je budu slagali. Dakle, kada vidimo koga stavlja u tim, vidjet ćemo jesu li to stari karijerni diplomati i vidjet ćemo jesu li to ljudi koji su surađivali na Daytonskim sporazumima. I onda će nam iz samog tima biti jasnije što oni misle raditi. Za sada možemo samo pretpostaviti na temelju ranijih Bidenovih izjava i njegovog načelnog poznavanja i interesa za regiju da će biti više koncentriran na regiju nego Donald Trump“, kaže Kurelić u razgovoru za Radio Slobodna Europa (RSE).

O djelovanju u BiH

Sličnu optiku nude i hrvatski službeni izvori, koji se dodatno nadaju da će Sjedinjene Države pomoći oko vraćanja „duhu i slovu Daytona“ na način kako to razumije službeni Zagreb.

Posebni savjetnik hrvatskog premijera za vanjsku politiku Mate Granić za RSE očekuje jačanje transatlantskog savezništva, i na taj način jačanja i položaja Hrvatske kao članice Europske unije i NATO-a.

„Vjerujemo da će Sjedinjene Države pomoći posebno u Bosni i Hercegovini, oko vraćanja na duh i slovo Daytonskog sporazuma“, kaže Granić.

„Vjerujemo da će Sjedinjene Države pomoći posebno u Bosni i Hercegovini, oko vraćanja na duh i slovo Daytonskog sporazuma": Mate Granić, savjetnik premijera Hrvatske za vanjsku politiku.
„Vjerujemo da će Sjedinjene Države pomoći posebno u Bosni i Hercegovini, oko vraćanja na duh i slovo Daytonskog sporazuma": Mate Granić, savjetnik premijera Hrvatske za vanjsku politiku.

On podsjeća da je Hrvatska od devedesetih američki partner i saveznik u regiji – od prekida rata Bošnjaka i Hrvata, okončanja rata u Bosni i Hercegovini, Daytona i Erdutskog sporazuma o mirnoj reintegraciji Hrvatskog podunavlja do danas, i da u novoj postizbornoj konstelaciji snažnom diplomatskom akcijom, ali i vlastitom inicijativama treba omogućiti snažniju američku prisutnost u regiji.

„Hrvatska mora biti aktivna i dinamična. Hrvatska diplomacija i Vlada predvođena Andrejem Plenkovićem su kapacitirane i jako dobro poznaju probleme, i tu će se potruditi, naravno uz podršku predsjednika Milanovića“, najavljuje posebni Plenkovićev savjetnik.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je od početka svog mandata početkom 2020. godine imao negativan stav prema aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji.

I on i premijer Plenković odmah su čestitali demokratskom kandidatu Joe Bidenu na izbornoj pobjedi i izrazili uvjerenje u bolju suradnju dviju zemalja u narednom razdoblju.

Drguačija pozicija prema NATO-a i Brexitu

Najvažniji će pomak u politici Washingtona biti u odnosu prema Europskoj uniji i NATO savezu, integracijama u kojima je Hrvatska član, uvjeren je Kurelić, podsjećajući što bi bilo da je Trump dobio još jedan mandat.

„Postojala je realna opasnost od trgovinskog rata s Europskom unijom i, drugo, nije nikakva tajna da je Trump prezirao NATO i govorio gotovo iste formulacije kao ruski predsjednik Vladimir Putin - da je NATO jedna 'obsolete', preživjela organizacija koja više ničemu ne služi, i vršio je stalni pritisak da države članice dogovoreni dio budžeta uplaćuju u NATO, što u uvjetima korone baš i nije prioritet država članica. Prema tome, tu će se stav promijeniti. Promijenit će se stav prema europskim saveznicima, promijenit će se stav prema ideji Zapada i promijenit će se ton – Amerikanci će sigurno i dalje potpuno dominirati u NATO-u, ali na drugi način. I ja to vidim kao čisto poboljšanje i kao nešto važno“, zaključuje Kurelić.

Podjednako važnim on vidi i promjenu američkog odnosa prema Brexitu.

„Mi tu stvar još nismo dovršili. Sada se otvara potpuno nova konstelacija i vidi se iz panike britanskog premijera Borisa Johnsona i glavnog europskog pregovarača o Brexitu Dominica Raaba 8. studenog, njihove nervoze i vrlo pomirljivog tona u izjavama, da su shvatili da se konstelacija promijenila“, dodaje naš sugovornik.

XS
SM
MD
LG