Dostupni linkovi

Hrvatska zatražila odlazak 24 uposlenika Veleposlanstva Rusije


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman (arhiv)
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman (arhiv)

Hrvatska je zatražila da 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osobalja ruskog Velepolsanstva u Zagrebu, napusti tu državu.

Kako je saopštilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pozvalo je u ponedjeljak, 11. aprila, veleposlanika Ruske Federacije, kako bi "izrazilo najoštriju osudu brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina".

Ruskom veleposlaniku uručena je i nota kojom se, sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, obavještava o odluci Hrvatske o smanjenju broja osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu, saopćilo je Ministarstvo.

Dalje se navodi zahtev za odlazak ukupno 24 uposlenika ruskog Veleposlanstva.

Iz Ministastva su naveli da se ovom odlukom "opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu reducira na razinu Veleposlanstva Hrvatske u Moskvi".

Također, ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine.

Ukazano je i na potrebu hitnog osiguravanja evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći, kaže se u saopćenju.

Naglašeno je očekivanje Republike Hrvatske da "odgovorni za zločine budu privedeni pravdi".

XS
SM
MD
LG