Dostupni linkovi

U Hrvatskoj za dan više od 8.500 novozaraženih koronom


Odmor nakon vakcinacije protiv korona virusa, Zagreb, studeni 2022.

U Hrvatskoj je zabilježeno preko osam i pol tisuća novih slučajeva zaraze COVID-om 19 unatrag 24 sata, najviše do sada od početka pandemije, podaci su Nacionalnog stožera civilne zaštite za 5. siječanj.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da je povećani broj oboljelih kombinacija pojačanih druženja za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i izrazite prisutnosti omikrona.

„Cjepiva ima i više nego dovoljno, što je pogotovo važno za one starije od šezdeset, cijepite se“, poručio je sa sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

„Svaki četvrti naš sugrađanin stariji od 65 godina, nažalost, još nije cijepljen. Među njima je čak 180.000 građana koji nisu primili nijednu dozu, a 37.000 ih je primilo samo jednu dozu. Dakle, oni su u riziku od teškog oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem“, poručio je premijer.

Gdje je najveći broj zaraženih?

Najviše je novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji i gradu Zagrebu - 1.832, odnosno 1.828 novih slučajeva, ali po broju novozaraženih visoko su i ostale jadranske županije – Primorsko-goranska 920 novih slučajeva, Dubrovačko-neretvanska 567, Zadarska 544, Šibensko-kninska 303, a Istarska županija 187 novih slučajeva.

Ravnatelj splitskog Kliničkog bolničkog centra Julije Meštrović izvjestio je da su u njegovoj bolnici hospitalizirane 194 osobe, a od toga je čak petinu najteže oboljelih, koji su priključeni na raspiratore.

„Među onima koji su na respiratoru, 83 posto je necijepljenih, a 17 posto cijepljenih. Kada to usporedite sa brojem necijepljenih i cijepljenih u općoj populaciji, onda je potpuno jasno koliko su necijepljeni pacijenti ugroženiji“, kaže doktor Meštrović.

Povećani priljev COVID-bolesnika iznova opterećuje funkcioniranje ostalih dijelova zdravstvenog sustava, upozorio je.

„Bolesnici s COVID-om su životno ugroženi i većina djelatnika mora skrbiti o njima. Pitanje je koliko dugo će naši djelatnici moći opsrbljivati sve naše pacijente koji trebaju pomoć”, upozorio je ravnatelj splitskog KBC-a.

Usprkos rekordnom broju novooboljelih donošenje novih strožih mjera još nije na dnevnom redu.

Na lokalnoj razini neke županije već znaju sljedeće korake.

"Idemo na to da smanjimo kontakte, pa tako i radno vrijeme ugostiteljskim objektima. Pokušavamo na sve načine usporiti COVID kako bismo spasili zdravstveni sustav i živote starijih sugrađana", najavio je u izjavi medijima načelnik Stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić.

U Istarskoj županiji ne planiraju još prijeći na online nastavu, ali planiraju ograničiti druženje djece u školi.

U Zagrebu je započelo cijepljenje beskućnika.

COVID-19 u brojkama

Unazad 24 sata preminule su 32 osobe, tako da je ukupni broj žrtava COVID-a 19 u Hrvatskoj 12.731. Broj aktivnih slučajeva je ukupno 35.202. Među njima je 1.841 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 230 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 5. siječnja ukupno je zabilježeno 736.486 osoba zaraženih korona virusom. U samoizolaciji je trenutno 17.413 osoba.


Do 5. siječnja je ukupno testirano 3.812.320 osoba, od toga 18.689 u posljednja 24 sata. Udio pozitivnih među testiranima je 45,95 posto.

Na dan 4. siječnja utrošeno je 22.399 doza cjepiva, a od toga je 2.317 osoba cijepljeno prvom dozom.

U Hrvatskoj je ukupno 63,3 posto odraslih cijepljeno sa dvije doze, a trećom 16,2 posto.

XS
SM
MD
LG