Dostupni linkovi

Hrvatska: Prvi stanovi iz Regionalnog stambenog programa


Šest obitelji Srba povratnika dobilo je stanove u Kninu, u sklopu regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Radi se o nekadašnjim nositeljima stanarskog prava, koji sada imaju status zaštićenog najmoprimca s mogućnošću otkupa stana po povlaštenim uvjetima.

Šest srpskih povratničkih obitelji - dvije obitelji Knežević, zatimTrivići, Ožegovići, Opačići i Tunići – vratilo se u Hrvatsku par godina nakon „Oluje“, ali iz raznih razloga nisu do sada riješili stan ili obnovu objekta.

Milka Tunić
Milka Tunić

U sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja dobili su konačnostanove u Kninu, sa mogućnošću otkupa po povlaštenim uvjetima.

„Kakve sam muke vidla i kakve imam gore uslove – ja imam osjećaj da će mi biti dobro i lijepo, samo da me zdravlje posluži“ - prvi je dojam Milke Tunić.

Regionalni program obuhvaća četiri države – Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, i plan je konačno riješiti izbjegličko pitanje – bilo povratkom, bilo ostankom u zemlji izbora, ali uvijek uz obavezan krov nad glavom.

U Hrvatskoj je bilo dosta kritika na račun sporosti u stambenom zbrinjavanju Srba povratnika otkako je na vlast došla koalicija lijevog centra, pogotovo jer je na čelu Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kadar Samostalne demokratske srpske stranke Mirela Stanić Popović. Ali čini se da je konačno krenulo.

„Sve skupa traje dosta dugo, ali na neki način svi moramo biti zadovoljni što je došao kraj nekim teškim životnim situacijama. Nama je akcenat u provedbi Regionalnog stambenog programa na stambenom zbrinjavanju osoba koje se nalaze u organiziranom smještaju na području Republike Hrvatske – njih sada ima još ukupno 428 – te na bivšim nositeljima stanarskog prava“, navodi Mirela Stanić Popović.

Mirela Stanić Popović
Mirela Stanić Popović

Svi oni mogu do daljnjega biti zaštićeni najmoprimci s malom najamninom, ili ići u otkup po povlaštenim uvjetima. Krajem prošlog tjedna dva su stana useljena u Petrinji, u utorak šest u Kninu, i to su jako dobre vijesti, ocjenjuju predstavnici međunarodne zajednice koja je i najveći donator.

„U lipnju ove godine - početkom izgradnje stambene zgrade s 29 stanova u Korenici u Hrvatskoj - krenula je provedba programa. Početkom listopada ta se provedba proširila i na Republiku Srbiju, kada su prvi paketi građevinskog materijala dodijeljeni prvim korisnicima u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, no međutim što se tiče Petrinje i Knina, tu se prvi puta radi o rješenjima 'ključ u ruke', i time je već i važnost tih zadnjih zbivanja“, kaže za naš radio regionalni glasnogovornik UNHCR-a Neven Crvenković.

U regiji treba zbrinuti 74.000 ljudi, od toga u Hrvatskoj 8,5 tisuća u 3,5 tisuća obitelji. Smješta ih se u stanove koje otkupljuje državna Agencija za promet nekretninama, ili u objekte koje se gradi ili će se graditi u više hrvatskih gradova.

Mirela Stanić Popović kaže kako u proljeće kreće izgradnjadvije stambene zgrade na području grada Knina gdje će biti smješteno 40 obitelji, a odobren je i projekt izgradnje stambene zgrade u gradu Benkovcu sa 21 stanom.

„Tu smo također nominirali dio bivših nositelja, ali i osobe koje su izbjegle iz Bosne i Hercegovine i nalaze se u posebnom režimu podstanarstva. U Korenici – evo, to je prvi projekt s kojim smo krenuli - privodi se kraju zgrada za 29 obitelji, kupuje se 101 stan i u gradu Glini gradit ćemo dom za starije i nemoćne osobe, gdje ćemo smjestiti 75 korisnika koji se sada nalaze u organiziranom smještaju u izbjegličkom centru 'Kamenjak' u Puli i slično“, pojašnjava Mirela Stanić Popović.

XS
SM
MD
LG