Dostupni linkovi

Hrvatski prosvjetari u štrajku: Ne pristajemo na smanjenje plaća


Štrajk prosvjetara, Zagreb, 29. studenoga 2012.
Štrajk prosvjetara, Zagreb, 29. studenoga 2012.
U Hrvatskoj se u četvrtak održava štrajk upozorenja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, u znanosti i na fakultetima. Sindikati ne pristaju na smanjenje plaća i traže povrat dodataka na plaću koji su im već ukinuti kada nisu pristali na manje plaće. U Vladi odgovoraju – čemu štrajk – pa još pregovaramo.

Dobili smo podršku sindikata iz industrije, i to je naša najveća pobjeda, poručili su čelnici sindikata prosvjete i znanosti i dio medicinskih sestara koje su im se pridružile.

Građani i sindikati iz realnog sektora nisu nasjeli na vladina i medijska podmetanja da se učitelji, profesori, znanstvenici i medicinske sestre bogate i prosperiraju na račun realnog sektora.

„Nisu uspjeli, jer sindikati gospodarstva i radnici predobro znaju da u društvu postoji samo jedan sukob – sukob između rada i kapitala! I to je najsnažnija poruka ovog štrajka i to je nešto što najviše treba zabrinuti vlast koja jedino što radi jest da zadovoljava očekivanja onih koji su im financirali predizbornu kampanju. A to nije svijet rada, nego svijet kapitala!“, kaže predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Vilim Ribič pokazuje poruke podrške industrijskih sindikata
Vilim Ribič pokazuje poruke podrške industrijskih sindikata
U osnovnim i srednjim školama, na fakultetima i u znanstvenim ustanovama u štrajku su svi sindikalno organizirani zaposleni osim onih koji su na bolovanju, a pridružila im se i velika većina nečlanova, dakle u štrajku je minimum 70 od 90 tisuća zaposlenih u znanosti i obrazovanju.

Tek je manji broj učenika došao u škole, a za njih je organizirano čuvanje i aktivnosti. Predsjednik Školskog sindikata „Preporod“ Željko Stipić priznao je da je pred početak štrajka bio nesiguran oko toga hoće li se i nenastavno osoblje priključiti štrajku, jer se zahtjevi štrajka ne odnose na njih, ali – i oni su gotovo svi u štrajku:

„Oduševljen sam time, jer su nas ove kolegice i kolege podržale u gotovo stopostotnom odazivu i sudjeluju u štrajku. Rekao sam to već danas u jednoj školi i sada ću ponoviti - kada sutra bude trebalo ustati za te naše kolegice i kolege, oni sigurno mogu računati na podršku nastavnika, jer bez zajedništva svi smo mi zapravo – nemoćni!“

Prosvjetari su u štrajku jer žele da im Vlada vrati dodatke na plaću, koje su im ukinuli kada sindikat nije pristao na smanjenje plaća.

U aktualnim pregovorima o temeljnom kolektivnom ugovoru oni i dalje ne pristaju na smanjenje, kao što na smanjenje plaća ne pristaje ni Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Medicinske sestre i tehničari imaju dodatni motiv – osim borbe za očuvanje plaće, njima u sustavu manjka 12.000 medicinskih sestara.

Predsjednica ovog sindikata Ana Prašnjak upozorava na metode zaplašivanja od strane ravnatelja bolnica i predstavnika Ministarstva zdravlja.

„Kolegicama na terenu prijete da će dobiti radne knjižice, da će u kamionima dovesti sestre iz Albanije, ako mi ne želimo raditi! Uglavnom, za mene je situacija totalno razočaravajuća, a za medicinske sestre degradirajuća i diskriminirajuća“, navodi Ana Prašnjak.

Ribić traži ostavku socijaldemokratskog ministra prosvjete Željka Jovanovića, i upozorava da potezi sadašnje hrvatske Vlade nemaju veze sa njihovim izbornim obećanjima – od povećanja izdvajanja za znanost i obrazovanje nadalje.

U Vladi i dalje odgovaraju da ne vide razlog za štrajk dok pregovori još traju. Od parlamentarnih stranaka štrajk prosvjetara i medicinskog osoblja podržali su jedino Hrvatski laburisti – stranka rada.
XS
SM
MD
LG