Dostupni linkovi

Pritvor za dva muškarca koji su podmetanjem bombi ucjenjivali hrvatske tvrtke


Obje kompanije odbile su dati novac, a dva muškarca uhapšena su u policijskoj zasjedi prilikom postavljanja pete bombe. Ilustrativna fotografija, Zagreb 2022.
Obje kompanije odbile su dati novac, a dva muškarca uhapšena su u policijskoj zasjedi prilikom postavljanja pete bombe. Ilustrativna fotografija, Zagreb 2022.

Hrvatska policija podnijela je kaznene prijave protiv dvojice muškaraca koji su podmetanjem eksplozivnih naprava na riječkom području pokušali iznuditi novac od dva uspješna poduzeća.

Jedan je njemački državljanin za kojim od ranije postoji europski uhidbeni nalog, a drugi je dvojni hrvatski i njemački državljanin koji je živio u Njemačkoj.

Obojici je određen pritvor od mjesec dana.

Pokušaj ucjene

Dvije tvrtke, Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije i lanac maloprodaje Plodine iz Rijeke, bile su predmet iznude dva muškarca koji su pored njihovih objekata podmetali eksplozivne naprave i potom elektronskom poštom sa zaštićenim identitetom tražili velike iznose u kriptovaluti.

Jedna je u travnju postavljena pored opatijskog hotela Ambasador u vlasništvu Liburnia Riviera Hotela i nije eksplodirala. Policija procjenjuje da je to bila samo prijetnja. Ostale četiri su od 21. svibnja nadalje postavljene pored objekata lanca Plodine u Rijeci, a kada su postavljali petu, dva muškarca uhapšena su u policijskoj zasjedi.

"Koristili smo vrlo specifičnu metodologiju i na kraju potvrdili da se ne radi o događajima povezanim sa terorizmom niti sa ekstremizmom, niti o događajima sa bilo kakvom političkom konotacijom ili pozadinom. Utvrdili smo da se radi o događajima koji su motivirani stjecanjem protupravne imovinske koristi u velikim iznosima“, kazao je voditelj Službe za terorizam u Ravnateljstvu policije Krešimir Mamić na konferenciji u Rijeci.

Cijevne bombe sa 'dark weba'

Kako je izvijestio voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske Kristijan Zrinušić, radilo se o takozvanim cijevnim bombama iz kućne laboratorije.

"One se mogu napraviti samo ako netko poznaje ta specifična znanja. Do takvih znanja moguće je doći putem 'dark weba' ili pretraživanjem interneta. Ne radi se o konvencionalnim sredstvima koja su dostupna na crnom tržištu, a koje koriste vojska i policija", prenio je Zrinušić.

Niti u jednom slučaju nije bilo povrijeđenih, a počinjena je manja materijalna šteta.

Obje kompanije odbile su dati novac i surađivale su s policijom. Prvo su traženi iznosi u kriptovaluti u vrijednosti od nešto preko tri milijuna eura, a na kraju se traženi iznos popeo do iznosa od oko 4,6 milijuna eura.

Osumnjičenima u dobi od 33 i 52 godine određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od bijega.

Jedan je dvojni hrvatsko-njemački državljanin koji je živio u Njemačkoj, a drugi je njemački državljanin, za kojeg već od ranije postoji europski uhidbeni nalog za slična kriminalna djela. Ranije su se bavili sličnim kriminalnim radnjama u Njemačkoj, a kada su došli u Hrvatsku, nisu se prijavili policiji, pa su ustvari boravili ilegalnom, naveli su iz policije.

Liburnia Riviera Hoteli su lanac od 20 luksuznih hotela na Kvarneru u vlasništvu njemačke tvrtke Gitone Adriatic, koja je u 71-postotnom vlasništvu njemačke obitelji Lürssen, poznatih svjetskih proizvođača megajahti.

U 2022. godini ostvarili su u svojim objektima preko 600.000 noćenja i ukupni prihod od 52 milijuna eura.

Maloprodajni lanac Plodine sa 117 supermarketa širom Hrvatske u isključivom je vlasništvu hrvatskog poduzetnika Mile Ćurkovića. Prema podacima državne agencije Fina za 2021. godinu, Plodine su najuspješnija riječka tvrtka koja sama ostvaruje 23 posto ukupnog prihoda riječke ekonomije.

U 2022. godini imali su gotovo 4.000 zaposlenih u trgovačkim centrima širom Hrvatske, i ostvarili ukupni prihod od 789.930 milijuna eura, što je povećanje od 14,80% u odnosu na prethodnu godinu. U 2022. godini Plodine su ostvarile neto dobit od 32,67 milijuna eura.

XS
SM
MD
LG