Dostupni linkovi

Hrvatska: Potvrđeno da sporno mijeko sadrži štetne sastojke


Ilustracija
Ilustracija
Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je rezultate analize austrijskog laboratorija, koja je potvrdila da analizirani uzorci mlijeka dva domaća proizvođača sadrže nešto više aflatoksina nego što to propisi Hrvatske i Europske unije dopuštaju.

Pooštrena kontrola otkrila je povišenu razinu aflatoksina u mlijeku sa 11 farmi na istoku Hrvatske i mlijeku uvezenom iz Kozarske Dubice u Bosni i Hercegovini.

„Nema mjesta panici, mlijeko nije otrovno, Hrvatska je za 7 dana riješila problem za koji je Sloveniji trebalo mjesec dana“, poručio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na izvanrednoj konferenciji za novinare.

On je predstavio rezultate analize austrijskog laboratorija kamo su poslani uzorci mlijeka sa 2,8 posto mliječne masti proizvođača „Dukata“ i „Vindije“, povučeni iz prodaje nakon dojave iz Bosne i Hercegovine.

„Ti rezultati pokazuju da smo imali pozitivne uzorke, ali sa neznatnim povećanjem koncentracije aflatoksina. Dopušteno je 0,05 mikrograma po litri mlijeka, a u nalazima iz Beča prosječna vrijednost bila je 0,057", naveo je Jakovina.

žMinistar Tihomir Jakovina
žMinistar Tihomir Jakovina
Dodatne kontrole orijentacijskom metodom u domaćim laboratorijima na 158 uzoraka sa domaćih farmi i iz uvoza pokazale su da prošlotjedni slučaj nije izolirana pojava, pojasnio je ministar:

„Od 15 uzoraka slijednosti sa farmi kooperanata, njih 11 imaju pozitivan nalaz, a četiri su negativna. Od svih 11 uvoznih pošiljki koje su kontrolirane, samo je jedna bila pozitivna. Radi se o pošiljci mlijeka iz Bosne i Hercegovine, mljekara 'Mljekoprodukt' iz Kozarske Dubice, brend 'Moja kravica', koja je imala vrijednost 0,084.“

Mlijeko iz Kozarske Dubice zadržano je na granici, uzorci su poslani u ovlašteni bečki laboratorij i, ako se i tu potvrdi da je razina aflatoksina viša nego što to hrvatski zakoni dopuštaju, bit će vraćeno proizvođaču.

Mlijeko iz ove mljekare uvozi se preko sinjske mljekare, a obje su tvrtke u vlasništvu nizozemske tvrtke koja je u vlasništvu britanskog investicijskog fonda, koji pak ima mljekare i u Srbiji. Već više godina učestale su primjedbe na higijensko - sanitarnu ispravnost njihovih proizvoda koje se uvozi u Hrvatsku.

Svih 11 farmi u čijem je mlijeku orijentacijskom metodom nađena povišena razina aflatoksina nalaze se sa istoku Hrvatske. Veterinarska inspekcija naložila je obustavu isporuke mlijeka sa tih spornih 11 farmi, a poduzete su hitne akcijske mjere saniranja.

Ilustracija
Ilustracija
Sanacija ovih 11 farmi radi se o trošku Ministarstva poljoprivrede.
Izvor kontaminacije je plijesan koja se zbog vlage razvila na stočnoj hrani, i zajedničkim angažmanom otkupljivača, farmera i države to će za desetak dana biti riješeno, najavio je ministar Jakovina:

„Promjenom stočne hrane, boljom interakcijom struke, savjetodavne službe, Hrvatske poljoprivredne agencije, samih farmera i industrije riješit ćemo problem dugoročno.“

Dva najveća hrvatska proizvođača – „Dukat“ i „Vindija“ - izvijestili su da su dodatno osposobili svoje laboratorije u mljekarama za analizu prisutnosti aflatoksina, pa do ovakvih situacija više nikada neće moći doći.

Toksikolog Radovan Fuchs još je jednom apelirao da mediji ne govore o otrovnom mlijeku. Europska unija i Hrvatska dopuštaju najviše 0,05 mikrograma aflatoksina po litri mlijeka, analize bečkog laboratorija našle su od 0,057 do 0,06 mikrograma, međutim i te povišene vrijednosti bi primjerice u Srbiji, Rusiji ili Sjedinjenim državama bile unutar zakonskih parametara.

„Generalno toksikološki gledano – ako je u mlijeku nađeno povećanje do 0,06 - to ne predstavlja neku opasnost za naše konzumente., i to zato što biste u nekim drugim zemljama pili mlijeko sa deset puta većom koncentracijom, i to se uopće ne bi problematiziralo. Međutim, apsolutno se slažem i to je nužno potrebno da – jednom kada se donesu standardi - te standarde treba poštivati", zaključio je Fuchs.
XS
SM
MD
LG