Dostupni linkovi

Povijesni maksimum Save, stanje pod kontrolom


U Hrvatskoj Kostajnici nastava je ponovno počela, mart 2018.
U Hrvatskoj Kostajnici nastava je ponovno počela, mart 2018.

U Hrvatskoj zbog povijesno visokog vodostaja Save sve su službe na terenu, ali za sada se ne predviđa nikakva evakuacija stanovništva. U Hrvatskoj Kostajnici iznova započela nastava u osnovnoj i srednjoj školi, prekinuta prošlog tjedna zbog pukotina na zgradama. ustanovilo se da su pukotina – stare.

Očekuje se da će Sava kod Jasenovca narasti još 20 do 30 centimetara, ali stanje je pod kontrolom i za sada se ne planira nikakva evakuacija stanovništva, posljednje su vijesti sa terena na kojem su angažirane sve civilne službe i preko 220 pripadnika Hrvatske vojske sa vozilima. Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za javni radio u ponedjeljak poslijepodne.

"I u sljedećih 24 sata imat ćemo porast vodostaja rijeke Save. Očekujemo dosezanje vodostaja od plus 930 cm. Naše sustave nadogradili smo na 950 centimetara, no riječ je o iznimno visokim vodostajima gdje će se sa svakim centimetrom porasta vodostaja vjerojatno događati novi podviri i novo procjeđivanje vode ispod nasipa, ali to su stvari koje Hrvatske vode moraju i znaju rješavati", rekao je Đuroković.

Stanovništvo ugrožavaju nabujale rijeke Sava i Una
Stanovništvo ugrožavaju nabujale rijeke Sava i Una

​Vodostaj Une dosegao je kod Hrvatske Kostajnice maksimum i očekuje se njegov pad, ali Una i dalje stvara probleme. Ronioci su izišli na teren kako bi sanirali napuklu cestu koja je i nasip na lijevoj obali Une kod mjesta Tanac. Sve su službe na terenu, među ostalim kako bi pomogli i stanovništvu, koje je na ovom području koje ugrožavaju nabujale Sava i Una u prosjeku starije od 60 godina. Vodu se preusmjerava u za to predviđenu retenciju Lonjsko polje, koja smanjuje opasnost ne samo za nizvodne dijelove Hrvatske, nego i za dijelove Bosne i Hercegovine i Srbije na udaru Save.

"To je jedan dobar primjer kako angažmanom i povećanjem, te retencije, mi uspijevamo pomoći i drugima, a ne samo našim sugrađanima", kazao je premijer Andrej Plenković.

Na karlovačkom području je opasnost prošla. U općini Perušić u Lici zbog nabujale rijeke Like u šest naselja proglašeno je izvanredno stanje – u pedesetak kuća dostavljeni su agregati i gorivo, jer ih se zbog nabujalih voda moralo isključiti iz mreže, a čamci su jedni način dostave hrane i potrepština i za još šestotinjak mještana perušićkih naselja. Kako je zahladilo, očekuje se da će se snijeg na Velebitu prestati topiti i dizati razinu rijeke Like.

Poplave su izazvale i odrone koji su uništili kuće
Poplave su izazvale i odrone koji su uništili kuće

U Hrvatskoj Kostajnici gdje je zbog odrona zemlje 6 kuća uništeno, a isto toliko teško oštećeno, učenici su se vratili u osnovnu i srednju školu na kojima su zamijećene pukotine, pa su u četvrtak djeca puštena kućama. Ustanovilo se da su te pukotine – stare.

"Roditeljima mogu poručiti da sam i ja roditelj, i da je i moje dijete trenutno u školi. Panika koja se napravila nije baš imala tako opravdane razloge. Mi smo djecu u četvrtak pustili ranije kući samo zato da bi se škola pregledala", navela je ravnateljica kostajničke Osnovne škole "Davorin Trstenjak" Medina Omerović.

Iako je bolje spriječiti nego liječiti, tek je ovaj veliki odron u Hrvatskoj Kostajnici upozorio kolika je to opasnost, i koliko se malo radi na njezinom prepoznavanju i preveniranju. U cijeloj Hrvatskoj samo grad Zagreb ima kvalitetan katastar klizišta, a tu i jesu najučestalija klizanja tla.

Eksperti kažu kakose znakovi nestabilnosti zemljišta pojavljuju puno prije nego dođe do odrona, pa ih je važno znati prepoznati i preventivno djelovati. U Hrvatskoj kostajnici to nije bio slučaj, pa – kada su na sam dan odronau grad došli radnici Hrvatske elektroprivrede ispraviti nagnute stupove i zračnu naponsku mrežu -nitko te nagnute stupove nije povezao sa potencijalnim odronom koji se dogodio par sati kasnije! Kako se nije reagiralo ranije, reagira se sada – i na zgradama škola i na okolnom terenu.

"Na postojeće stare pukotine stavit će se stakalca pomoću kojih će se pratiti kretanje tih pukotina, a u okolna brda će biti postavljeni senzori da imamo praćenje tih puzanja i da vidimo koliko je to na godišnjoj razini", pojasnio je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Opasnost od klizišta prijeti i za tridesetak betonskih vila na samoj obali mora u Posedarju pored Zadra. Vlasnici strahuju od novih kiša, a u slučaju odrona u lokalnoj osnovnoj školi pripremljen je za vlasnike nužni smještaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG