Dostupni linkovi

Hrvatska ponovo u recesiji


FOTO: hrt.hr
FOTO: hrt.hr
Hrvatska je ponovno u recesiji, govore najnoviji podaci o rastu, odnosno padu proizvodnje. Aktualna Vlada zaboravila je na industriju i izvoz, koje je sama stavila kao prioritete u u izbornom programu, kažu analitičari. Sindikalci kažu da se ne treba bojati socijalnih nemira, jer su građani rezignirani i razočarani.

U srijedu vijest da je industrijska proizvodnja u travnju pala za 9,4 posto prema travnju prošle godine, u četvrtak vijest da je društveni bruto proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao za 1,3 posto!

„To nam govori da je pred nama jako puno posla. Nećemo se izvlačiti na to da smo naslijedili negativne trendove. Hrvatske je formalno u recesiji, a činjenica da je takva situacija u najvećem dijelu Europe može biti utješna kategorija, ali to nas ne zadovoljava“, istaknuo je premijer Zoran Milanović.

Zakazali su industrija, rudarastvo, energetika, transport i građevinarstvo, a u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu i trgovini zabilježen je nedovoljan rast da pokrije sektore koji su zakazali.

Iako je Milanović u četvrtak kazao kako ne treba kriviti javna poduzeća za pad proizvodnje, jer nisu odgovorni oni, nego Vlada kao njihov vlasnik, ovako je ministar financija Slavko Linić objasnio negativne rezultate na primjeru naftne industrije INA i Hrvatske elektroprivrede:

„Rafinerije rade vrlo malo, a uvozimo derivate. To je nedozvoljivo i to je put ka zatvaranju rafinerija! Isto tako – Hrvatska elektroprivreda – znamo da postoje problemi sa vodopskrbom, ali da su ulagali u akumulacijska jezera, ne bi uvozili struju nego bi je proizvodili. Ovako – bila je suša, pa hidroelektrane nisu radile. Može li to biti obrazloženje? Ne može!“

Sever: Nova vlada podbacila

Urednik business-magazina „Lider“ Miodrag Šajatović kaže za RSE kako je izlaz iz krize već skiciran u izbornom programu vladajuće koalicije – industrijalizacija i izvoz - na što su – čini se – vladajući potpuno zaboravili. Njegov je dojam da se Vlada malo – kako kaže – pogubila.
Krešimir Sever
Krešimir Sever

„Funkcioniraju kao arhipelag otoka gdje svako ministarstvo gura na svoju stranu. Dakle, trebalo bi to malo sjediniti i okrenuti se isključivo industriji i izvozu. Premijer bi svaki dan trebao biti kod nekog izvoznika, primati one koji otvaraju nova radna mjesta u industriji i dizati optimizam! Vjerojatno se u ovoj godini ne možemo izvući iz recesije, ali ako danas krenemo, za godinu ili dvije bi mogli biti na dobrom putu“, ocjenjuje Šajatović.

„Iako je dio negativnih trendova naslijeđen od HDZ-ove vlade, ovi podaci dokaz su da je nova Vlada podbacila,“ kaže za RSE predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

„Tu se oni ničime ne mogu oprati zato što industrijska proizvodnja i dalje 'curi' prema dolje, a da se nisu niti pojavile neke mjere koje bi je 'potegnule' u suprotnom pravcu. Dapače, čini se da velik dio mjera koje je ova Vlada poduzela nisu bile proturecesijske, nego prorecesijske, na jednak način kako je to radila i bivša Vlada.“

Međutim, čini se da se Vlada ne mora bojati izlaska sindikata na ulice.

„Kada razgovaramo sa članovima sindikata ili sa ljudima koji nas zaustave na cesti, onda se vidi da su ljudi utonuli u još dublju rezignaciju, da su utonuli u razočaranje i da zapravo s tim razočaranjem sve manje vjeruju da se bilo što može promijeniti. Čini se da je narodu potrebna jedna budnica da ponovo počne vjerovati u sebe jer je tu vjeru bio izgubio u velikoj mjeri, nanovo malo vratio oko izbora potkraj prošle godine, a sada je pogubio još dublje!“ smatra Sever.
XS
SM
MD
LG