Dostupni linkovi

Hrvatska policija još nema osumnjičenika za eksplozije


Mjesto eksplozije u Zagrebu
Mjesto eksplozije u Zagrebu
Iako je u petak najavila da će za 24 sata izaći u javnost s konkretnim rezultatima istrage, policija još nema osumnjičenika za dvije eksplozije koje su se u protekla četiri dana dogodile u zapadnom dijelu Zagreba.

Policija u subotu navodi da informacije još provjerava, slaže kriminalistički mozaik, ali da novih informacija za javnost, vezano uz eksplozije, još uvijek nema.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je nakon očevida utvrđeno da se u oba događaja radilo o improviziranoj eksplozivnoj napravi, kao i da će se tek poslije nalaza vještačenja moći utvrditi eventualna povezanost eksplozija.
"Čekamo još određene nalaze i vještačenja. To su procesi koji zahtijevaju određeno vrijeme i ne možemo ih požuriti", izjavila je Hini glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.

Nema novih detalja, dodala je Bikić, uvjerena da ih neće ni biti do nedjelje.

Po njezinim riječima, policija je do sada obavila obavjesne razgovore s više od 100 osoba, a provodeći dokazne radnje pretražila je i neke stanove.

Ona je rekla kako je povećan broj policajaca koji rade na ovom slučaju, te kako se još uvijek čekaju neki rezultati kako bi se povezale sve okolnosti slučaja.

U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova se navodi i da policija "poduzima sve zakonom raspoložive mjere kako bi se pronašao počinitelj ili počinitelji".

Policija je u petak predvečer odbila potvrditi navode medija da je zagrebački bombaš pedesetitrogodišnjak inicijala V.B. koji je i ranjen u eksploziji u Stenjevcu.

"Muškarac ozlijeđen u eksploziji nije u statusu osumnjičenika ni uhićenika već je bio svjedok koji se zatekao na tom mjestu i policija će ga tako tretirati", rekla je Bikić.

U petak uvečer policajci su pretražili njegov stan, podrum i automobil, a forenzičari su detaljno pretražili automobil u vlasništvu njegove supruge. Mediji prenose kako se radi o rođenom Banjalučaninu koji već godinama živi u zapadnom dijelu Zagreba, ljubitelju ekstremnih sportova koji se na društvenim mrežama predstavlja kao nebeski jahač.

On je jedini ozlijeđen u eksploziji na autobusnoj stanici na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice, a do kraja dana trebao bi biti pušten s bolničkog liječenja, navode mediji.

Do detonacije je došlo u četvrtak uvečer, šest minuta iza ponoći, a eksplozija se čula i u širem središtu Zagreba. Evo što su o nesreći rekli očevici:

„Čuo sam samo snažnu eksploziju nešto iza ponoći, i ništa više. Mi smo tu prvi do mjesta eksplozije. Policija je došla vrlo brzo, netko je jaukao dolje na cesti i – to je to!“

„U 12 i 15 bila je eksplozija. Ja sam se digla iz kreveta, izašla sam u svoje dvorište i vidjela da auti normalno voze i ljudi normalno hodaju po Gospodskoj ulici. Vratila sam se u kuću. Nije bilo drugih detonacija, samo ta jedna je bila.“


Da je rješenje na vidiku, moglo se zaključiti i iz optimističkih izjava načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Hrvatske Vitomira Bijelića kako će policija brzo uhvatiti počinitelja.

"Ovu fazu intenzivnog istraživanja završit ćemo u narednih 24 sata. Ne znam hoćemo li do tada imati osumnjičenika, ali nadam se da hoćemo", kazao je Bijelić medijima u četvrtak uvečer.

„Za sada nema elemenata za kvalifikaciju kaznenog djela terorizma. Vjerujem da je ovom noćašnjom eksplozijom završio ovaj niz teških kaznenih djela, i da ćemo uskoro imati rezultate“, naveo je Bijelić.

Pred tri dana, također na zapadnoj periferiji Zagreba podmetnuta je eksplozivna naprava na željezničku prugu. Uništeno je 30 cm tračnica, a od kamenja koje je eksplozija odbacila oštećeno je više automobila i razbijeni prozori na obližnjim obiteljskim kućama.

Mediji su, pozivajući se na izvore bliske istrazi, objavili u četvrtak kako je ista osoba podmetnula obje eksplozivne naprave.
XS
SM
MD
LG