Dostupni linkovi

Popović: Osnažiti podunavsku regiju


Ljetna škola o regionalnoj suradnji Podunavske rektorske konferencije
Ljetna škola o regionalnoj suradnji Podunavske rektorske konferencije

U Zagrebu je otvorena Ljetna škola o regionalnoj suradnji Podunavske rektorske konferencije. Kako povezati znanstvenike 11 zemalja podunavske regije, kako prenošenjem znanstvenih rezultata u ekonomiju tih zemalja smanjiti odlazak stanovnika prema zapadu Europe, samo su neke od tema ove škole koja se održava 16. godinu zaredom.

Sedam dana će se mladi znanstvenici i predavači iz 11 zemalja šire podunavske regije na predavanjima i radionicama u sklopu Ljetne škole Podunavske rektorske konferencije baviti europskim temama i europskim perspektivama, kako iz vizure zemalja članica Europske unije, tako i iz vizure država Podunavlja koje su tek na europskom putu.

Aktualna predsjednica Dunavske rektorske konferencije, rektorica Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović objašnjava za Radio Slobodna Europa (RSE) - kakva je uloga ove Ljetne škole i onih koje su joj prethodile.

Popović: Zbližavanje i bolje razumevanje među mladima
Popović: Zbližavanje i bolje razumevanje među mladima

"Mi verujemo da ovakvi susreti – ovo je sada 16. po redu – dovode do zbližavanja i boljeg razumevanja mladih ljudi u regionu, jer ipak – naša sudbina je zajednička i budućnost nam je zajednička", tvrdi rektorica Popović.

Sveučilište u Zagrebu sudjeluje u Podunavskoj rektorskoj konferenciji i na ljetnim školama od samog početka. "Sudjelujemo - zbog budućnosti", kazao je za RSE domaćin ovogodišnje ljetne škole i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

"Dio našeg sudjelovanja je i organiziranja ovakvih ljetnih škola kako bismo unaprijedili znanstvenu suradnju sveučilišta unutar ove inicijative i u duhu Europe unaprijedili akademsku i studentsku razmjenu. Mi se angažiramo u mnogim rektorskim konferencijama, pa i u onoj koja se nekada zvala balkanska, jer smatramo da i sa njima trebamo imati kontakte", istakao je rektor Boras.

Boras: Unaprijedili znanstvenu suradnju sveučilišta
Boras: Unaprijedili znanstvenu suradnju sveučilišta

Ovogodišnja tema je "Rušenje zidova, micanje granica, zajednički europski dom?".

Glavni tajnik i izvršni direktor Podunavske rektorske konferencije Sebastian Schäfer pojasnio je za RSE kako su se poklopili izbori za Europski parlament i trideseta obljetnica pada Berlinskog zida i rađanja ideje kako se može obnoviti Europa kao zajednički dom.

Schafer: Srednja Europa je prostor za pomicanje granica
Schafer: Srednja Europa je prostor za pomicanje granica

"Trideset godina kasnije pitamo se – jesmo li to postigli, i zato je upitnik na kraju. Nedavno smo imali tridesetu obljetnicu rezanja žice između Austrije i Mađarske, međutim sada se po Europi ponovno stavlja žicu. Srednja Europa oduvijek je bila prostor gdje se pomicalo granice, ali zar to nije već zastarjeli pristup? I zato smo izabrali ovu temu i želimo o njoj razgovarati sa mladim znanstvenicima, jer se nadamo da ćemo svojim inicijativama pridonijeti boljoj budućnosti", pojašnjava Schäfer.

Dunavska rektorska konferencija angažirana je i u Dunavskoj strategiji, u kojoj postoji prioritetno područje 7 – "Društvo znanja", i u kojoj povezuje projekte iz akademske zajednice sa malim i srednjim poduzećima i start-upovima osnovanim na znanjima povučenim sa sveučilišta.

"Tako želimo osnažiti cijelu podunavsku regiju, zato što podunavska regija obuhvata 115 miliona stanovnika Evrope, i to je jedna značajna snaga. Sa druge strane, iako ima ogroman ljudski potencijal, to je region koji na žalost gubi taj potencijal kroz odlazak uglavnom u zapadne zemlje. I mi bi hteli jačanjem sopstvenih resursa da makar smanjimo taj odliv da bismo pojačali potencijale zemalja u regionu", kaže rektorica Popović za RSE.

Na ljetnoj školi koja traje do 7. srpnja izlaganja će imati znanstvenici sa sveučilišta u Pečuhu, Zagrebu, Sarajevu i Osnabrücku.. Ovo je drugi puta da se Ljetna škola Podunavske rektorske konferencije održava u Hrvatskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG