Dostupni linkovi

Premijer Hrvatske u poseti Kijevu


Andrej Plenković u Kijevu sa Volodimirom Zelenskim, 8. maj 2022.
Andrej Plenković u Kijevu sa Volodimirom Zelenskim, 8. maj 2022.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković doputovao je u nedelju ujutro, 8. maja, u Kijev gde se sastao sa ukrajinskim državnim vrhom, saopštila je hrvatska vlada.

Plenković je razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a planiran je i susret sa predsednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsednikom Parlamenta Ruslanom Stefančukom.

Tokom zajedničke konferencije za novinare u Kijevu Plenković se zahvalio Zelenskom na svemu što čini u borbi za svoju zemlju, na šta je predsednik Ukrajine odgovorio: "Uz vašu pomoć", prenosi N1 Hrvatska.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrjednosti koje svi delimo", poručio je premijer Hrvatske, prenosi Beta.

Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato "razumemo kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince".

"Visoko cenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje porodice, svoju teritoriju i svoju domovinu", rekao je Plenković.

U izjavi na konferenciji za novinare koju je održao sa ukrajinskim predsednikom hrvatski premijer je insistirao na podršci evropskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i pre nego što je postao premijer, piše Beta.

Uz premijera je ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom i nastavlja pružati političku, diplomatsku, finansijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbeglica", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da se poseta hrvatskog premijera odvija uoči Dana Evrope i da je "izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije".

Hrvatske zvaničnike dočekala je ambasadorka Anica Djamić koja se, kako se navodi, vratila u Kijev, gde će ostati i nastaviti da vodi hrvatsku ambasadu u Ukrajini.

Plenković je u zvaničnoj poseti Ukrajini boravio u decembru prošle godine, a učestvovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno sa liderima EU u avgustu 2021.

Premijer Hrvatske je jedan u nizu zvaničnika zemalja EU koji je od početka invazije Rusije na Ukrajinu posetio tu zemlju u znak podrške.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG