Dostupni linkovi

Od Nove godine u Hrvatskoj se zabranjuju najviše korištene plastične vrećice


Ilustrativna fotografija

Od 1. siječnja 2022. godine u Hrvatskoj više neće biti u uporabi plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrona, koje građani zovu 'tankim vrećicama' i najviše su u upotrebi.

Najavio je to ministar gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić, kazavši da će se postupno povlačiti iz uporabe i drugi tipovi plastičnih vrećica. Tu spada većina vrećica koje se koriste u svakodnevnoj kupovini.

Ministar je naglasio da se promovira korištenje višekratnih, odnosno platnenih i papirnatih vrećica te da je najlon, odnosno plastika, nažalost, postala hrvatska stvarnost u prirodi te da se to želi dokinuti.

"U idućem razdoblju, kako vrijeme bude odmicalo, i drugi će se tipovi vrećica polako povlačiti. U ovom trenutku to još nije slučaj, ovo je prvi korak", rekao je.

Ćorić je naveo da je bilo kritika dijela javnosti nakon odluke o povlačenju dijela plastičnih vrećica, no istaknuo je i da svi koji su se bavili proizvodnjom tih vrećica već dvije godine znaju da se ide u smjeru njihova ukidanja.

Na upit kada će i ostale plastične vrećice biti izvan upotrebe, rekao je da se ide za tim da najprije ta mjera zaživi te da će se potom ići prema rješenju i za ultra-lagane i za vrećice za višekratnu uporabu.

"U trgovinama je sve više vrećica za višekratnu uporabu i to je zapravo bio smjer", rekao je ministar novinarima tijekom posjeta Rijeci, prenosi Hina.

Od početka 2022. godine ipak se odgađa primjena zakonske zabrane uporabe plastičnih vrećica za odlaganje otpada, kako bi se proizvođačima i distributerima omogućila prilagodba.

XS
SM
MD
LG