Dostupni linkovi

Policija i dalje traga za Pink Pantherom, navodno iz BiH


Scotland Yard vjeruje da je osoba sa ove fotografije Vinko Osmakčić
Scotland Yard vjeruje da je osoba sa ove fotografije Vinko Osmakčić

Britanski Scotland Yard u četvrtak je osumnjičio Vinka Osmakčića, poznatog člana kriminalne grupe u medijima nazvane Pink Panther za pljačku tri prstena s briljantima vrijedna dva milijuna engleskih funti. On je pljačku počinio u srpnju prošle godine u Londonu sa još nepoznatim suradnikom.

Policija moli sve koji nešto znaju o njegovom kretanju da im to dojave. Kažu da se najvjerojatnije ne nalazi u Velikoj Britaniji, već negdje u Europi, a da koristi i imena Vinko Tomić i Juro Markelić. Policija tvrdi da je vrlo vjerojatno umiješan i u niz drugih krađa izuzetno vrijednog nakita širom Europe.

Banda Pink Panther grupa je od više desetaka kriminalaca s područja bivše Jugoslavije koji su – prema podacima Interpola – u preko 30 zemalja u razdoblju od 1999. do 2015. godine počinili preko 380 oružanih pljački u kojima su ukradene dragocjenosti vrijedne 290 milijuna engleskih funti. Glavni su im cilj draguljarnice u bogataškim oazama poput Monaca ili Saint-Tropeza, ili u elitnim predgrađima Pariza, Ženeve ili Tokija, ali ordiniraju i drugdje.

Kako prenose mediji, poznavatelji njihovih aktivnosti kažu da ukradeni briljanti završavaju u Antwerpenu, ukradene satove se do kupaca u Rusiji ili Srbiji prevozi sakrivene u automobilima, a da dio ukradenog novca također završava u Srbiji.

Bosanskohercegovački mediji ranije su objavili kako je Osmakčiću pravo ime Juro Markelić, i da je Hrvat iz Zvonika u Bosni i Hercegovini. Britanski Independent upozorava da niti ovo nije nužno njegov pravi identitet, jer je on sam kasnije američkoj Domovinskoj sigurnosti kazao kako je u tri navrata ušao u Sjedinjene Države s vizama dobivenim korištenjem krivotvorenog bosanskog pasoša.

Za njega se tvrdi da je sudjelovao u ratu u BiH, da je u drugoj polovici devedesetih započeo s kriminalnim aktivnostima, i da je sudjelovao u svim važnijim akcijama Pink Panthera, ali da je do sada prolazio s minimalnim kaznama.

U Las Vegasu je 2002. godine s četvoricom suradnika ukrao "milenijsku ogrlicu" od 96-karatne platine, rijetkih zapadnokaripskih crnih koralja i 2.000 dijamanata vrijednu milijun dolara, ali – nakon što je uhićen – uz pomoć vrlo skupog advokata kažnjen je sa svega godinu dana zatvora i novčanom kaznom. Potom je iz Nevade izručen Kaliforniji gdje je za krađu "tešku" 50.000 dolara dobio sedam mjeseci, a potom je na Havajima osuđen na 21 mjesec zbog krađe Piaget ručnih satova ukrašenih dijamantima vrijednih milijun dolara, ali je pušten nakon osam mjeseci.

U lipnju 2009. godine policija ga je uhitila u Monte Carlu nakon što je nekoliko dana iz automobila "snimao" ulaz u draguljarnicu smještenu u kockarnici, ali je nakon nekoliko mjeseci pušten iz zatvora. Londonska policija povezala je Osmakčića/Markelića sa pljačkom briljantnih prstena upravo po snimci njihovog uhićenja pred draguljarnicom. Od tada pa do londonske operacije prošlo godine izgubio mu se svaki trag.

Bandu Pink Panther povezuje se s krađom ogrlice sa 116 dijamanata u Tokiju 2004. godine, vrijedne 17 milijuna engleskih funti, koju su izveli srpski državljani Đorđe Rasović i Aleksandar Radulović, a u pljački 2007. godine u Dubaiju koja je trajala ukupno 55 sekundi ukrali su nakita za 3,5 milijuna američkih dolara. U toj pljački sudjelovalo je šest srpskih državljana, jedan crnogorski i jedan državljanin BiH, navode mediji.

Pred tri mjeseca švicarska policija uhitila je četvoricu srpskih državljana, članova bande Pink Panther (od toga trojicu i s dvojnim državljanstvom drugih eksju država) pod sumnjom da su planirali pljačku zlatarne u Luganu. Jedan od njih poznat je policiji iz pljačke u Dubaiju. Zbog toga što je Švicarska zbog velikog broja bogataša iz cijelog svijeta koji tamo dolaze omiljena meta napada Pink Panthera, švicarska policija intenzivirala je suradnju s Europolom i potpisala posebne sporazume o suradnji s policijama Srbije i Crne Gore.

U ožujku ove godine španjolska policija je uhitila člana Pink Panthera Crnogorca Radovana Jelušića koji je u Crnoj Gori osuđen na pet i pol godina zbog krađe dijamanata 2007. godine u Tokiju.

Krajem prošlog mjeseca u Austriji su uhićena četvorica pljačkaša iz Srbije, koji su godinu ranije opljačkali zlatarnicu u Eisenstadtu (Železnom), a koji su potom kriminalnu rabotu nastavili po Njemačkoj. I za njih se pretpostavlja da su članovi banke Pink Panther. Policijski inspektor Aloiz Lerner kazao je medijima kako je ovo uhićenje rezultat suradnje policija Austrije, Srbije. Italije i Njemačke.

U Hrvatskoj je zadnji pokušaj djelovanja bande Pink Panther zabilježen pred tri godine. Šestero članova bande - tri državljana Srbije, dva državljana Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Crne Gore uhićeni su 3. lipnja 2015. godine, nakon što je praćenjem i prisluškivanjem utvrđeno da planiraju napad na blindirano vozilo s novčanom pošiljkom za što su trebali koristiti moćne automobile, odore specijalne policije i oružje koje je kod njih pronađeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG