Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dobri rezultati u liječenju opijatske ovisnosti


U Hrvatskoj je 6.700 registriranih opijatskih ovisnika koji su na stabilnoj supstitucijskoj terapiji

Liječenje opijatskih ovisnosti u Hrvatskoj je dobro postavljeno i ima dobre rezultate, pokazalo je cjelovito istraživanje koje je obuhvatilo ovisnike, ovisnike na liječenju i liječnike koji na terenu rade sa ovisnicima. Ovisnici u sustav liječenja ulaze šest godina ranije nego u prosjeku Europe, a i stopa zaraženosti hepatitisom i HIV-om manje je nego u okruženju i u Europi.

U Hrvatskoj se sustav liječenja ovisnosti sastoji od dva dijela – inicijalnog institucionalnog dijela koji je naslonjen na supstitucijsku terapiju i oporavka vezanog za socijalne intervencije. Cilj je stabilizirati pacijenta na supsitucijskoj terapiji da bi se dalo vremena sustavu da kroz socijalne intervencije radi na oporavku, odnosno rehabilitaciji.

"Hrvatski model liječenja ovisnosti o drogama utemeljen je na znanstvenim činjenicama, suvremen, lako dostupan, antistigmatičan, decentraliziran i kvalitetan. Danas se osobe oboljele od ovisnosti prihvaća i liječi kao i druge kronične pacijente kojima za kontrolu bolesti trebaju lijekovi, ponekad i doživotno", kaže predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti i voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva Zoran Zoričić.

U Hrvatskoj, navodi Zoričić, je 6.700 registriranih opijatskih ovisnika koji su na stabilnoj supstitucijskoj terapiji i još oko 1.500 njih koji su ovisnici o nekim drugim sredstvima.

"Njih 90 posto pokriveno je stabilnom supstitucijskom terapijom, dakle dio su sustava pod nadzorom. Mislim da imamo šansu da možemo i 70-80 posto te populacije pokriti terapijom i zaliječiti. Izliječiti bi značilo da oni mogu ponovno u životu uzimati sredstvo ovisnosti, što nije moguće na području nijedne ovisnosti", kaže Zoričić.

Zoran Zoričić: Manji dio ovisnika nastoji na crnom tržištu unovčiti tu svoju supstitucijsku terapiju
Zoran Zoričić: Manji dio ovisnika nastoji na crnom tržištu unovčiti tu svoju supstitucijsku terapiju

Liječenje nije lako, jer 80 posto ovisnika ima dvostruke dijagnoze ili psihijatrijski komorbiditet, njih čak više od četvrtine boluje od depresije, a čak polovica ovisnika žive sami. To su loše vijesti, a koje su dobre?

Nema nekih posebnih uvjeta za ulazak u sustav liječenja, a dragocjen je angažman liječnika na terenu koji su ovisnicima lako dostupni, pa se u sustav liječenja ulazi prosječno u dobi od 26 godina, što je šest godina ranije nego u prosjeku zemalja članica Europske unije. To omogućuje bolji oporavak i integraciju u društvo.

"Osim toga, pola pacijenata radi, što je znatno više nego u zemljama Europske unije. Mislim da je tome razlog organizacija našeg sustava liječenja gdje pacijente zbrinjavamo u suradnji s obiteljskim liječnicima i oni praktički imaju priliku socijalno se rehabilitirati i uključiti u društvo na način da ostvare svoj radni kapacitet", pojašnjava voditeljica Odjela za mentalno zdravlje djece i mladih Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zrinka Ćavar.

Supstitucijska terapija ima dobrih i loših strana. Dobiva se produljenje života ovisnika, smanjenje stope smrtnosti, kvalitetnije socijalno funkcioniranje, smanjenje stope hepatitisa B i C i HIV-a, gdje Hrvatska ima najmanje stope u odnosu na zemlje okruženja i na Europu.

Loše strane su lakši ulaz u svijet ovisnosti, preusmjeravanje pažnje narkomafije na mlađe kategorije, nedovoljno jasni kriteriji za ulazak u programe održavanja i za povišenje dnevnih doza supstitucijskih sredstava.

"Jedan manji dio ovisnika nastoji na crnom tržištu unovčiti tu svoju supstitucijsku terapiju i od toga živjeti. Zbog toga su zainteresirani da prikažu da im je potrebna veća doza nego što doista jest. Tu smo stalno u jednoj bitci s njima da to iskontroliramo i dabi što manji dio tog 'viška terapije' dospio na crno tržište", kaže profesor Zoričić.

Naravno, najtraženiji je metadon.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG