Dostupni linkovi

Hrvatska uvodi dodatna ograničenja za okupljanja od 6. novembra


Croatia - A medical staff member wearing a protective face mask stands by a placard reading "No entry" in the Dubrava hospital receiving patients infected with the coronavirus Covid-19, in Zagreb on March 4, 2021.
Croatia - A medical staff member wearing a protective face mask stands by a placard reading "No entry" in the Dubrava hospital receiving patients infected with the coronavirus Covid-19, in Zagreb on March 4, 2021.

Nacionalni štab civilne zaštite najavio je u četvrtak, kada je u Hrvatskoj oboren novi rekord od 6932 novooboljela, da se od 15. novembra širi upotreba covid potvrda koje će biti obavezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi u Hrvatskoj, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja – na 50 osoba u zatvorenim prostorima.

"Za spriječavanje širenja zaraze potrebno je djelovati u tri smjera: postići što veću vakcinisanost, ograničiti okupljanja, postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti", kazao je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog štaba Davor Božinović.

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mjere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. novembra širi upotreba covid potvrda.

Sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba su zabranjena od sutra, osim onih na kojima učestvuju osobe koji imaju covid potvrdu, ali od sada će biti obavezno i nošenje maski te održavanje distance.

Tako će potvrda o vakcinisanju, preboljenju i negativan test od sredine novembra biti obavezna za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore.

Iz Štaba su u četvrtak, 4. novembra najavili da će se u još širu upotrebu covid potvrda ići također od sredine novembra, ukoliko brojke novozaraženih nastave rasti, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom.

Božinović je najavio da će se testiranje moći obaviti samo u registrovanim ustanovama, a da će za početak, trošak testiranja snositi poslodavac na zahtjev zaposlenika.

Od 4. januara potvrde samo za vakcinisane i one koji su preboljeli covid

Istaknuo je da, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. januara uvode covid potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su vakcinisane ili su preboljele covid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

"Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine", kazao je Božinović.

Štab je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu 6. oktobra, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Ovom odlukom, zabranjena su sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima učestvuju osobe koji imaju covid potvrdu, ali od sada će biti obavezno i nošenje maski te održavanje distance.

Javna okupljanja u zatvorenim prostorima su ograničena na 50 ljudi od 6. novembra, a na otvorenom mogu se organizovati događanja iznad 100 učesnika samo ukoliko svi sudionici imaju EU digitalnu covid potvrdu. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir.

Svadbe moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotriće se i dodatna vremenska ograničenja, najavio je Božinović.

Kongresi i konferencije moći će se održavati uz uvjet da svi imaju covid potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

Sportska takmičenja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi imaju covid potvrdu te obvezno koriste maske za lice. Covid potvrde moraće imati i učesnici takmičenja na otvorenom, ali neće morati nositi maske, kazao je Božinović, prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG